Nieuws

Een partij die landelijk door vier vrouwen wordt geleid: dat doet niemand de ChristenUnie na

De ChristenUnie is vanaf komende week de eerste partij in de vaderlandse geschiedenis die landelijk op vier fronten door een vrouw wordt geleid. Een opmerkelijke primeur voor een partij die niet expliciet streeft naar meer vrouwen aan de top, zoals bijvoorbeeld PvdA, GroenLinks en D66 wel doen.

Natalie Righton
Als vicepremier vertegenwoordigt Carola Schouten de ChristenUnie in het kabinet. Beeld Brunopress
Als vicepremier vertegenwoordigt Carola Schouten de ChristenUnie in het kabinet.Beeld Brunopress

De meest opvallende bijkomstigheid van het aangekondigde vertrek van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is dat de partij nu landelijk op alle belangrijke posities wordt geleid door een vrouw. Zowel in de Tweede Kamer (Mirjam Bikker), als in de Eerste Kamer (Tineke Huizinga-Heringa), het kabinet (vicepremier Carola Schouten) en het partijbestuur (Ankie van Tatenhove-Meesen) zwaait een vrouw namens de ChristenUnie de scepter.

Terwijl dit geen nadrukkelijk streven is van de partij, erkent een woordvoerder. In het verleden heeft de ChristenUnie wel kenbaar gemaakt dat het vindt dat ‘een team beter functioneert als het een goede afspiegeling is van de samenleving’. Dat betekent ook dat het goed is als de man-vrouwverhouding in balans is. Maar er is geen expliciet beleid bij de ChristenUnie om meer vrouwen naar de top te promoveren. ‘Dit zijn gewoon de beste kandidaten’, zegt de woordvoerder van (nu nog) partijleider Segers.

Uniek in Den Haag

Vier vrouwen aan de top die samen het landelijk beleid uitstippelen, dat doet geen enkele andere partij de ChristenUnie na. PvdA, GroenLinks en D66 streven wel expliciet naar meer participatie van vrouwen in de partijtop. Dat lukt ook steeds beter. De PvdA komt misschien nog het meeste in de buurt van de ChristenUnie. De sociaaldemocraten worden momenteel zowel in de Tweede Kamer (Attje Kuiken) als in de Eerste Kamer (Mei Li Vos) en het landelijk bestuur (Esther-Mirjam Sent) geleid door een vrouw. Maar een vicepremier hebben ze niet. En Kuiken is wel fractievoorzitter, maar slechts voorlopig partijleider. Het is nog onduidelijk wie de PvdA gaat leiden bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen.

D66 zette het vrouwelijke partijleiderschap nog in als uniek pluspunt bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Sigrid Kaag zou de eerste vrouwelijke premier van Nederland kunnen worden; zo werd zij althans gepresenteerd. Het is niet uit te sluiten dat Kaag mede hierdoor veel stemmen binnenhaalde. D66 is lange tijd ook in de Eerste Kamer geleid door een vrouw (Annelien Bredenoord), maar de aankomend lijsstrekker van de senaat is weer een man, net zoals de partijvoorzitter. GroenLinks heeft als voornaamste gezicht Jesse Klaver en ook in de Eerste Kamer staat een man aan het roer.

Qua vrouwelijk leiderschap loopt de ChristenUnie voorlopig echt voorop.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden