Een 'park van allure' bij Arnhem

Het knooppunt Arnhem-Nijmegen krijgt een groen hart. Gedeputeerde Harry Keereweer van Gelderland presenteerde dinsdag de tekeningen en de ideeën voor het park Over-Betuwe....

Het nu nog ontoegankelijke en rommelige gebied tussen deuitbreidingswijken van Arnhem (Schuytgraaf), Elst (Westeraam) enNijmegen (Waalsprong) moet een aantrekkelijke groene bufferworden (1250 hectare) met de rivier de Linge en de veertienkilometer lange Singel als belangrijkste kaders.

Het stadsparkachtige terrein zal meer gaan lijken op hetAmsterdamse Bos dan op het park Sonsbeek, aldus gedeputeerdeKeereweer. 'Het wordt een park van allure, een uitloopgebied voorde 160 duizend mensen die over tien jaar tussen Waal en Rijnzullen wonen.' Keereweer ziet een bijzondere brug over deopgeknapte Linge als een icoon van het park.

Het park krijgt vier thema's: De Park, Het Waterrijk, HetLandbouwland en De Buitens. Zoals de namen aangeven, geeft hetpark ruimte aan fietsers, wandelaars, vissers, zwemmers, duikersen buitenhuizen, maar ook aan boeren, mits zij willen ondernemenop een zogenoemde 'verbrede manier'. Ze zullen streekproductenverkopen, hun land inrichten als camping, hun boerderij voor bed & breakfast geschikt maken of een ander alternatief vindenvoor intensieve landbouw. Andere boeren worden 'ruimhartig'gecompenseerd.

Plannen voor een park tussen Arnhem en Nijmegen, die steedsmeer naar elkaar toe groeien, bestaan als langer. Maar geld waseen probleem. Sinds het rijk in 2003 37 miljoen euro beschikbaarstelde, kwam er schot in de zaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden