NieuwsTrends top 2000

Een parade van boerenhits en een Nederlands record in de topvijf: dit is de nieuwe Top 2000

Danny Vera ontvangt uit handen van Ruud de Wild de award voor hoogste binnenkomer, tijdens de bekendmaking van de Top 2000-lijst in het Top 2000 Cafe.  Beeld ANP
Danny Vera ontvangt uit handen van Ruud de Wild de award voor hoogste binnenkomer, tijdens de bekendmaking van de Top 2000-lijst in het Top 2000 Cafe.Beeld ANP

De Top 2000 stond lang bekend als een monumentale maar stugge hitlijst. Waarin steeds dezelfde klassieke hits in een iets andere volgorde voorbijkwamen, terwijl de luisteraars van NPO Radio 2 zich warmden aan allerhande kerstgezelligheid. Een beetje een vroeger-was-alles-beter-hitlijst.

Robert van Gijssel

Maar de lijst, die wordt samengesteld door stemmende luisteraars, is de laatste jaren aardig tot leven gekomen. Natuurlijk: de hoogste noteringen staan nog altijd in het marmer van de popgeschiedenis gebeiteld, zo blijkt vrijdag bij de presentatie van de zeer populaire hitlijst in Hilversum; welkom terug Queen (Bohemian Rhapsody) en Eagles (Hotel California). Maar verder zou je kunnen zeggen dat de Top 2000 steeds meer een afspiegeling wordt van wat er leeft in de samenleving.

In de eerste #MeToo-jaren kreeg de Top 2000 het verwijt van genderongelijkheid en werd de lijst gekwalificeerd als speeltje voor ‘oude witte mannen’. Dankzij bevlogen stemmers verschenen mondjesmaat meer vrouwen in de lijst – al zijn die nu nagenoeg weer verdwenen uit de topvijftig. De Top 2000 werd ook nog door een kleurenbril bekeken. Te wit, vonden sommigen, en er werd zelfs een alternatieve ‘zwarte lijst’ in het leven geroepen. Met dank aan deze discussie werd de hitlijst geleidelijk inderdaad wat gekleurder, al geeft de topvijftig in 2019 weer een eenzijdig beeld.

Maar dit jaar duikt ineens wel het maatschappelijk protest op in de hitparade van de huiselijkheid. En doet de actualiteit dus opnieuw haar intrede. Er steken tal van liedjes de kop op die door actiegroepen naar voren zijn geschoven, na oproepen op sociale media. Bij eerdere edities schrapte de organisatie van de hitlijst nog al te ludieke noteringen, maar daar is de Top 2000 van teruggekomen. De lijst mag leven, al is een notering dan soms eerder politiek dan muzikaal gemotiveerd.

Boerenprotest

Kent u dat nummer Lekker op de trekker, van Mannenkoor Karrespoor? Straks wel, als u vlak voor Oudjaar de radio aanzet. Het lied staat op nummer 364 en is zo hoog geëindigd dankzij een stemactie van Team Agro NL, dat boeren met de Top 2000 een zoveelste hart onder de riem wilde steken. Dat is gelukt. Want zelfs in de toptien staat een boerenkraker: De boer dat is de keerl, van Normaal, op nummer 9. Nog meer boeren? Zeker wel: op 473 vinden we Op ’t platteland van Daniël Lohues. Overigens is niet iedereen blij met de parade van boerenhits in de Top 2000. Via sociale media werd opgeroepen ‘de politiek’ buiten de lijst te houden. En dát is dus niet gelukt.

Vlinder

Nog een opmerkelijke stemactie in de Top 2000. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries riep op het nummer Vlinder van de Limburgse band Rowwen Hèze op de schouders te nemen, als eerbetoon aan de in 1998 vermoorde Nicky Verstappen uit Limburg. Ook deze steunbetuiging werkte: het lied verschijnt voor het eerst in de lijst, op nummer 421. Zanger Jack Poels van Rowwen Hèze schreef Vlinder in 2003, ter nagedachtenis aan Verstappen.

Danny Vera

Iedereen die niet houdt van stemacties maar wél van opmerkelijke nieuwkomers, kan zich troosten bij Danny Vera. De zanger scoorde dit jaar een gigantische hit met Roller Coaster: een nieuwe en moderne klassieker in de Nederlandse pop. Een nummer met een typisch Top 2000-gevoel bovendien, dat een warme gloed verspreidt en ergens over gaat. Vera presteerde iets moois, in de radiohitlijst. Hij kwam binnen op nummer vier, als hoogste nieuwe binnenkomer ooit. En dat geheel op eigen kracht. Opmerkelijk is dat Songfestivalwinnaar Duncan Laurence met zijn liedje Arcade binnenkwam op positie 160, en dus ver onder Vera.

Leve de doden

De Top 2000 is een lijst om bij stil te staan, ook als we de doden herdenken. Dit jaar overleed zanger Mark Hollis van de Britse band Talk Talk. De liedjes van Talk Talk rukken dus op in de lijst-der-lijsten. En zo ook een nieuw nummer in de Top 2000 van de Britse danceband The Prodigy. De zanger van die band, Keith Flint, overleed dit jaar, en het liedje Breathe (op nummer 1368) geeft hem een tweede adem.

Queen versus The Beatles

Welke band levert de meeste liedjes in de Top 2000? Dat is al jaren een strijd tussen The Beatles en Queen. Dit jaar vlogen twee songs van The Beatles uit de lijst, waardoor hun totaal nu op 36 staat. Queen ging daar overheen, met twee nieuwe liedjes en 37 noteringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden