Een paar pondjes

Updates

Twitter.com/HansAarsman

Sinds de Tweede Intifada zijn er duizenden Qassam-raketten vanuit het dichtbij gelegen Gaza op het Israëlische plaatsje Sderot afgevuurd. Gemiddeld drie per dag. Als de sirenes beginnen te loeien, rest de bevolking vijftien seconden om een van de vele schuilplekken te bereiken die de gemeente heeft laten bouwen. Vaak ontploffen de raketten niet, Palestijnse amateurs knutselen ze in elkaar. Toch zijn er doden gevallen in Sderot, tientallen van de twintigduizend inwoners moesten naar het ziekenhuis. Deze raket schoot een slaapkamer binnen, het was overdag, er lag niemand te slapen. Tot een ontploffing kwam het niet, anders had het er wel anders uitgezien.

De man in het zwart is de minister van Financiën, Yair Lapid. Een hoogwaardigheidsbekleder die zijn gezicht laat zien, altijd goed voor de verwerking. Wel jammer dat hij zich voor het gat heeft opgesteld dat de raket in de muur sloeg. Even eerder bevond zich daar een klaptafeltje, de bordkartonnen planken waaruit het was opgetrokken, liggen op bed. De spiegel die er bovenop stond, voor de twee aansluitingen zonder contactdoos, is gebroken. Alles klip en klaar, maar de langwerpige poster, wat doet die daar? Ik moest echt drie keer kijken voor ik doorhad dat de man en de vrouw op de poster dezelfde zijn als de man en de vrouw in de kamer, Avihai and Tammy Giorno. Hun huwelijksfoto. Avihai is wat kilootjes aangekomen, maar zijn neus is onveranderd. Zijn lippen herken je ook. Tammy draagt een bril en is niet opgemaakt, maar haar wenkbrauwen lopen nog steeds prachtig door naar haar slapen en de inplant van haar haar is ook dezelfde.

Ach, wat kan fotografie liegen. Het formaat van het geval, zoiets levensgroots wil je toch niet in je slaapkamer? Ik zou het verschil met de werkelijkheid niet aankunnen. Of denken zij juist: we trekken even iets anders aan en we zien er weer uit als op de mooiste dag van ons leven? En trouwens, waar wij nu naar kijken, is ook een foto. Wie zegt dat het echtpaar er in werkelijkheid zo uitziet? Om zo veel mogelijk van de kamer erop te krijgen heeft de fotograaf zijn lens in de uiterste groothoekstand gezet. Aan de rand van het beeld raken daardoor de verhoudingen zoek. Tammy's gezicht is scheef, haar rechterschouder is opgezwollen. En Avihai? Die paar pondjes overgewicht is hij straks kwijt. Kapotte spulletjes trap af sjouwen, nieuwe spulletjes trap op.

Hans Aarsman

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden