Een paar ons struisvogel

Typisch Nederlands eigenlijk weer. Zo veel handelen in struisvogelvlees dat de exacte cijfers van wat we er zelf van oppeuzelen er niet zijn, althans niet bij de Nederlandse Struisvogelhouders Organisatie (NSO)....

Maar eerlijk is eerlijk, marginaal blijft het. Dé Nederlander eet op 80 kilo varkensvlees een paar ons tot een halve kilo struisvogelvlees. En die hoeveelheid blijft al een paar jaar stabiel. Het vlees is gemakkelijk verkrijgbaar: de betere buurtsuper heeft het in de schappen liggen, en wie nog het geluk heeft dat in de buurt een poelier bestaat: keuze genoeg!

Wat de bereiding betreft, de struisvogel is net een varken of een koe. Hij kan als sateh op de barbecue. Van zijn nek kan bouillon worden getrokken. En gemalen tot gehakt doet de struisvogel het ook goed als hamburger.

Uit The South African Ostrich Cookbook (voor 6 euro 76 gescoord in de ramsj) van Pauline Henderson en Danelle Coulson: Goulash van struisvogelvlees en champignons.

Snijd het vlees in stukken en rol deze door de bloem, zout en peper. Bak het vlees en de gesnipperde uien aan in wat olie in een ruime pan. Voeg de soep toe en laat een half uur op een laag vuur pruttelen Voeg de bouillon toe. Voeg een kwartier later de champignons en de azijn toe en stoof het vlees in twee uur gaar. Bestrooi voor het opdienen ruimhartig met geraspte kaas. Lekker met rijst en een gemende salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden