Een paar geweerschoten en twee explosieven. Nou en? Tops blijft koel onder aanslag

Je hebt springruiters en je hebt Jan Tops. Want zo een als Ons Jan is er geen ander. De zoon van een bakker uit Valkenswaard trekt zich van niets en niemand iets aan, gaat altijd en overal zijn eigen gang....

MARTIEN SCHURINK

Van onze verslaggever

Martien Schurink

GENEVE

Zo'n typisch staaltje van eigengereid gedrag leverde Tops in de nacht van vrijdag op zaterdag, kort nadat hij als tweede was geëindigd in het tweede en voorlaatste onderdeel van de strijd om de Wereldbeker.

Tops liep in de perszaal ontspannen te verkondigen dat hij zich in Geneve in zijn element voelde. Hij was in vorm, zijn paard Top Gun was in vorm, dus waarom zou hij somberen over wat er op de laatste dag allemaal nog mis zou kunnen gaan in het beslissende onderdeel van het springfestival in Geneve?

Nu blazen springruiters, die over het algemeen zeer overtuigd zijn van hun kunnen, wel eens vaker hoog van de toren. Dus keek niemand er vreemd van op dat Tops, op dat moment als achtste geklasseerd, zonder met de bruine ogen te knipperen vertelde dat een plaats op het erepodium zeker nog wel tot de mogelijkheden behoorde.

Maar waarom zei hij dat en waarom leek hij in het geheel niet onder de indruk van het onheil dat hem was overkomen? Waarom deed hij alsof een aanslag op lijf en goed iets is wat iedereen wel een keer kan overkomen? Omdat Tops nu eenmaal Tops is. Een koele zakenman, een koele ruiter, een aparte (maar niet onsympathieke) man. Je bent een eigenheimer of je bent het niet.

Al een paar dagen verzweeg Tops in Geneve dat zijn aan de Maastrichterweg in Valkenswaard gesitueerde stoeterij - statig landhuis omgeven door Engelse tuinen in een weids landschap, kantoor, stallen, binnen- en buitenmanege, en dit alles achter een elektronisch gestuurd toegangshek - was beschoten en dat een tweetal lichte explosieven in zijn voortuin waren gegooid.

Het incident was in de nacht van maandag op dinsdag voorgevallen, daags voor zijn vertrek naar Geneve. Genoeg reden dus om thuis in een hoekje te bibberen of zich elders te verschuilen. Maar zo zit Tops niet in elkaar. De 34-jarige Brabander, die een fortuin vergaarde met het springen over oxers en die vooral met de handel in paarden een man in bonis werd, haalde achteloos zijn schouders op.

Hem noch zijn echtgenote Tani, telg van een van de rijkste families in Canada, was iets overkomen en ook de paarden was geen haartje gekrenkt. Dus waarom zou hij niet naar Zwitserland afreizen? De politie liet hem maar begaan, op voorwaarde dat hij tijdens zijn verblijf in Geneve zou zwijgen over het hoe en waarom van de aanslag.

Dat was een koud kunstje voor Tops. Want wat was er, zo klonk in zijn woorden door, nou helemaal gebeurd? Een paar geweerschoten op zijn huis en twee lichte explosieven in de voortuin. Hij was hooguit een tikkeltje beduusd, zei hij nadat het nieuws vrijdagnacht in Nederland en Geneve was uitgelekt.

Toegegeven, het incident spookte al een paar dagen door zijn kop, maar hij was er toch maar mooi in geslaagd het van zich af te zetten. Een plaats op het erepodium zou er ondanks alles nog best in kunnen zitten.

Helaas, de finale in de Palexpo-hal, de grootste overdekte paardenbak ter wereld. had iets anders met Tops en zijn Top Gun voor. Man en ruin liepen in de slotparkoersen tegen vier springfouten aan, waardoor ze duikelden naar de twaalfde plaats, nog achter Eric van der Vleuten die met Especiale nog net in de Top-10 belandde.

En zelfs oneindig ver achter Hugo Simon die voor de tweede keer in zijn carrière de Wereldbeker won. Net als in 1979, het premièrejaar van het officieuze WK-indoor, voerde de 53-jarige Oostenrijker zijn winnende kunstje op in de barrage.

Indertijd versloeg de kleine man uit de Pfalts de Amerikaanse Katie Monahan, gisteren bleef hij Willi Melliger, de Zwitserse berijder van de mammoet-schimmel Calvaro, de baas: 49.03 tegen 51.10 seconden. De tienduizend toeschouwers klapten hun handen stuk. Want Simon is onmetelijk populair. Omdat hij klein van stuk is en een groot vechtershart heeft.

Intussen kon Tops, de nummer zes van de wereldranglijst, geen verklaring vinden voor zijn jammerlijk falen op de slotdag. Met Top Gun was, zei hij, niets mis, en zelf voelde hij zich, ondanks alle narigheid, ook wel in orde. 'Ik moet niets hebben van dat soort excuses. Mijn voorbereiding heeft er niet onder geleden.'

Toch was er, zo onthulde Tops gistermiddag, meer aan de hand dan alleen maar het schiet- en explosievenincident. Vrijdagavond kreeg zijn secretaresse in Valkenswaard tot twee keer toe een telefoontje met de mededeling dat 'er iets met Jan Tops zal gebeuren als hij aan de Wereldbeker in Geneve zou blijven deelnemen'. Voor alle zekerheid wisselde hij van hotel en stuurde de Brabantse politie een mannetje naar Geneve om een oogje in het zeil te houden.

De multimiljonair liet doorschemeren dat de daders moeten worden gezocht in hippische kringen en niet in de wereld van de paardenhandel. 'De politie en ik hebben over het incident gezwegen. Vrijdagavond kwam het nieuws op de televisie. Ik vermoed dat de daders de NOS hebben ingeseind. Ze hoopten mij op die manier onder druk te zetten of bang te maken, zodat ik slecht zou presteren. Ik heb in de handel nooit slechte dingen gedaan. Niemand heeft ook maar een gulden van mij tegoed.'

GENEVE: finale wereldbeker springruiters, derde en laatste onderdeel, twee manches: 1. Ludger Beerbaum (Dui) Sprehe Rush On 4 strafpunten, 2. Baryard (Zwe) Corrmint 4,75, 3. Melliger (Zwi) Calvaro V, Simon (Oos) E.T. FRH 8, 5. Sloothaak (Dui) San Patrignano Corrado 8,25, 6. Skelton (GB) Dollar Girl 8,5, 7. Van der Vleuten (Ned) Vink Especiale, Deslauriers (Can) Amistad, Delaveau (Fr) Roxane de Gruchy, Fäh (Zwi) Jeremia, Bost (Fr) Souviens-Toi III 12, 17. Tops (Ned) Top Gun la Silla 16,25, 20. Van der Schans (Ned) Global Leroy Brown 36,50. Eindstand, na barrage: 1. Simon 10 strafpunten (in de barrage 0-49,03), 2. Melliger 10 (0-51,10), 3. Skelton 11, 4. Rodrigo Pessoa (Bra) 12,50, 5. Sloothaak 13,75, 6. Beerbaum 17, 7. Baryard 17,75, 8. John Whitaker (GB) 19,50, 9. Van der Vleuten 20, 10. Philippaerts (Bel) 21, 12. Tops 23,25, 21. Van der Schans 36,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden