Een overwinninkje voor Klein Duimpje

De Olympische vlam was maar heel kort in New Delhi. India was bang voor Tibetaanse actievoerders in de stad...

New Delhi Na een klein uurtje is het hele Olympische spektakel tot grote schrik van de tv-presentator al weer voorbij. Hij kijkt nog eens verbaasd op zijn horloge. Het parcours dat de fakkel aflegde, bedroeg ook maar twee kilometer. Indiase atleten probeerden de plechtigheid nog enigszins te rekken door langzamer te lopen.

Er waren donderdag wel achttienduizend politieagenten op de been gebracht om de fakkel te beschermen. Een groepje radicale Tibetanen had gedreigd de vlam te zullen doven. Niemand slaagde er in om door de strenge beveiliging heen te breken. Iedere Tibetaan, die alleen al dicht bij de barricades kwam, werd ogenblikkelijk uit voorzorg opgepakt. De politie verrichtte zo’n zestig arrestaties.

Tot ontzetting van haar inwoners veranderde New Delhi donderdag in een reusachtig onneembaar fort. Het centrum van de metropool was de hele middag voor het verkeer afgesloten. Zelfs de overheidsgebouwen rond de India Gate, waardoor de fakkel ging, waren ontruimd, hun ramen en deuren moesten sluiten. Brandweerwagens stonden klaar. Helikopters cirkelden boven de stad.

‘Vier jaar geleden stond ik nog met mijn dochter aan de kant van de weg te zwaaien toen de Olympische fakkel voorbijkwam’, klaagt een inwoonster. ‘Nu lijkt het wel een stad in oorlog’. In 2004 legde de fakkel nog een tocht van dertig kilometer af. Nu had het Indiase Olympische comité het parcours op verzoek van China tot twee kilometer teruggebracht. De Indiase schoolkinderen, die aanvankelijk waren besteld, mochten tot hun grote teleurstelling toch niet komen.

Chinese veiligheidsmensen die speciaal voor de Olympische Fakkel waren overgevlogen, adviseerden hun landgenoten donderdag hun intrek bij de Chinese ambassade te nemen. Deze was gisteren heel even de strengst bewaakte ambassade ter wereld.

Ondanks de arrestaties en de mislukte missie – de fakkel werd uiteindelijk niet gedoofd – vierden de Tibetaanse ballingen toch een klein feestje. ‘Het feest van de overwinning op China’, zegt een stralende Tibetaanse parlementariër-in-ballingschap Tenzing Andrugtsang. Het Tibetaanse Solidariteitscomité slaagde er wel in om een alternatieve olympische fakkeltocht te houden. China had zich hierover beklaagd bij de Indiase autoriteiten. India, dat graag doorgaat voor de grootste democratie van de wereld, kon de ‘vredesmars’ niet verbieden. Maar de traditionele Tibetaanse boterlamp, de alternatieve olympische fakkel, mocht van de politie niet vooraan de stoet worden gedragen. Dat zou China te veel kwetsen. Om te treiteren, staken verscheidene Tibetanen hun zaklantaarns in de lucht. Honderden agenten liepen met de protestmars mee. Geen Tibetaan voelde zich bedreigd. ‘Ik vind het juist geweldig zoveel beveiliging vandaag speciaal voor ons. Wij, Klein Duimpje, hebben vandaag gewonnen van dat grote land China dat blijkbaar zo bang voor ons is!’

De Indiase autoriteiten haalden gisteravond opgelucht adem. Niet alleen omdat de fakkeltocht tegen alle verwachtingen rustig was verlopen. Het Chinese olympische comité besloot meteen na afloop van de fakkeltocht naar het vliegveld te gaan. Ze wilde geen nacht langer op Indiase bodem blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.