Een overwinning op jezelf

Tienduizend sporters maken zich op voor de Olympische Spelen. Zeven fotografen brengen de voorbereidingen in beeld. Deel 7: marathonloper Nikos Polias (33) uit Griekenland....

Rolf Bos

Hij kent het klassieke parkoers als geen ander, maar dat Nikos volgende week in de voetsporen zal treden van zijn illustere landgenoot Spiridon Louis, nee, dat zit er niet in.

Nikos Polias (33) is de enige Griek die zich gekwalificeerd heeft voor de olympische marathon van Athene, die volgens de overleveringen de route volgt van boodschapper Pheidippides, die na de slag bij Marathon in 490 voor Christus naar Athene snelde om het goede oorlogsnieuws aan de voet van de Acropolis te verkondigen.

Nikos prijst zich gelukkig dat hij als Griek de olympische marathon mag lopen, juist nu die in Athene wordt gehouden. Want hoe vaak komt dat in een sportersleven voor?

Natuurlijk droomt hij er stilletjes van dat hij volgende week als Griek als eerste het Kallimarmara-stadion zal binnensnellen na schaapherder Spiridon Louis, die in 1896 zegevierde tijdens de eerste moderne Spelen.

Maar Nikos is ook realist, met zijn persoonlijk record van 2.12.04 heeft hij niets te zoeken tussen de rappe duurlopers uit Kenia, EthiopiItaliMarokko en Spanje, die stuk voor stuk allemaal veel sneller zijn. Nikos was op het grillige parkoers tussen Maratonas en Athene nooit sneller dan 2.18. Dus hoopt hij op een plaats bij de eerste twintig. Trouwens, bij de marathon, filosofeert hij, gaat het niet louter om de eerste plaats. Een marathon uitlopen is al een overwinning op jezelf, het is een manier van leven.

Eigenlijk wilde Nikos zwemmer worden, maar hij kreeg problemen met zijn neus. Toen probeerde hij het met voetballen, maar dat pakte ook niet echt goed uit. Hink-stap-springen was de volgende stap, tot zijn trainer Vangelis Vagianos zei dat hij eens wat lange afstanden moest gaan lopen. Zo geschiedde, en inmiddels liep Nikos al 33 marathons. 'Athene' wordt zijn 34ste.

Het zal warm zijn, weet Nikos, maar hij kan tijdens het lopen drinken als geen ander. Ik hoop op mooi weer, zegt hij nog alsof het eind augustus g mooi weer zou kunnen zijn in Attica.

De zon zal branden, de lopers gaan hevig lijden op de heuvels in het klassieke landschap, en Nikos zal zich voor de start afzonderen met zijn walkman, met daarop zoals altijd het vijfde pianoconcert van Rachmaninov.

En dan de start bij het beeld der gevallenen uit 490 voor Christus: eerst tien kilometer vlak, dan naar boven, en vanaf het 32ste kilometerpunt weer naar beneden, Athene in. Op welke plaats hij ook finisht, voor Nikos zal het thuiskomen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden