Een overweldigend festivalaanbod

Albena, Tunis, Utrecht, Biarritz, Vargstedcentret, Pardulice, Deauville: de bridgerubriek als toeristische reclamefolder? Integendeel. Daar hadden in juli bridgefestivals plaats. In Örebrö, Den Haag en Loiben zijn nu duizenden bridgers actief....

Kees Tammens

Vandaag begon ‘Scheveningen’ zoals het in de wandelgangen nog wordt genoemd. Na een verblijf van 17 jaar in de badplaats streek dit negendaagse evenement (voor elk wat wils, met dagelijks afzonderlijke toernooien) vorig jaar in Den Haag neer (inlichtingen op www.sbsbridge.nl).

De wereldtop is op dit moment in Washington DC beland voor de North American Summer Nationals. Paren uit Team Oranje vervullen daar hun bridgeverplichtingen voor Amerikaanse sponsors. Het open WK jeugd start op 14 augustus in Istanbul.

Bij het après-bridge is het altijd extra genieten als er een klassieke coup opduikt. In diagram 1 zag en greep oost een niet al te eenvoudige kans.

Zie diagram 1

Met de gunstige verdeling van de ruiten leek de weg naar negen slagen geplaveid. Om te beginnen moest de leider zich in de eerste slag wapenen tegen de klaverenaanval.

West kwam tegen 3SA uit met 4, oost zette B en de leider ging in de denkkamer. Uiteindelijk dook zuid en oost speelde klaveren, V in zuid en A in west die klaveren doorspeelde voor H. Het doel van de leider met deze aanpak was de verbinding tussen oost-west in klaveren te verbreken. Neemt zuid immers de eerste slag wel dan komt oost met A aan slag, speelt klaveren door zuid heen waarna oost-west vier klaverenslagen opnemen.

De leider overwon de eerste hindernis. Voor oost-west resteerde een tweede manoeuvre. Welke kaart gooide oost in de derde klaverenslag af?

Punten tellen levert dikwijls waardevolle informatie. De 15-17 SA-opening in zuid, negen honneurpunten in de dummy en acht in oost, plus A in west bekend. Dat zijn bijna alle veertig punten; het laat bij west slechts ruimte voor een enkele vrouw. Is dat V of V dan komt west nooit aan slag voor de vrije klaverenslagen. De leider maakt naast de klaverenslag en vier ruitenslagen altijd wel vier slagen in harten en schoppen, inclusief de snit op H, waarvan oost weet dat deze slaagt.

Maar met V in west bestaat er een bijzonder fraaie variant in het tegenspel. Oost gooit in de derde klaverenslag A weg en oost heeft in de vorm van V een zekere entree voor de twee vrije klaverenslagen: ‘Le coup de l’Empereur’.

In diagram 2 zorgde de grillige verdeling van de kleuren voor een snel huizenhoog biedverloop.

Zie diagram 2

Misschien kon oost na het informatiedoublet van west (gericht op 5 dan wel 5) direct naar slem springen. Dit langzame biedverloop had echter als voordeel dat noord-zuid niet met het uitermate voordelige 6 (drie down bij perfect tegenspel) op de proppen kwamen.

Zuid kwam tegen 6 uit met H door noord met het aas overgenomen gevolgd door V. De leider had geen directe verliezers meer; waren er twaalf slagen?

De leider troefde de tweede schoppen in west, zuid klaveren weg, nam A mee, uit oost een klaveren weg, en troefde een harten. Schoppen getroefd, harten getroefd en de voorlaatste schoppen van oost getroefd. H, V, overgenomen met A in oost en met 10 de laatste troef van zuid opgehaald.

Het beslissende moment: Oost moest op de derde troefronde een kaart afgooien van B en VB5. Met 10 in oost en A8 (oost) tegenover H109 (west) als dreigingen voor de klassieke - dwang en de twaalfde slag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden