De gids Weekendrecept

Een overvloedige appeloogst? Daar kan Yvette wel wat mee

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt een seizoensrecept plus een recept om de restjes op te maken.

Beeld Yvette van Boven

Een beetje supermarkt geeft u een redelijke keuze aan ­appels: elstar, pink lady, granny smith of golden deli­cious. U heeft vast, net als ik, uw voorkeur voor een zoete, zure, knapperig frisse of juist een zachtere appel. Toen ik voor het programma Koken met Van Boven eens op visite ging bij de Historische Tuin in Aalsmeer werden mijn appel-ogen pas echt geopend.

De Historische Tuin is een soort levend museum: van (bijna) elk type fruitboom staat daar een exemplaar. Dus ook van soorten die u niet in de supermarkt vindt. Appels die minder lang goed blijven bijvoorbeeld, die zijn voor de moderne commercie natuurlijk ongeschikt. Oudere soorten die door rasverbetering in onbruik zijn geraakt, die kunt u daar ook zien en nu – want het is oogstseizoen – vaak ook proeven. Ook in mijn oude Ierse tuin bleken een aantal gigantische appelbomen te staan vol met, wat na enig onderzoek bleek, moes­appels. Het zijn bramley-appels: lekkere rinse moesappels die we in ­Nederland jammer genoeg niet kennen. Wij hebben de goudrenet, en dat is ook geen straf. Met mijn enorme oogst maakte ik apple butter: een soort ingekookte gekruide appelmoes, die je goed kunt bewaren en die fantastisch is als beleg op brood, taart en pannekoek. Maar om u wat meer mogelijkheden te geven, ook heel goed hartig gebruikt kan worden. Maken dus. En u kunt dit kiprecept ook met ­gewone appelmoes maken, is uiteraard niet hetzelfde, maar soit.

historischetuinaalsmeer.nlopen van april t/m oktober

Apple Butter

voor 4 brandschone jampotten

2 kg moesappels

300 ml appelcider of -sap

250 g bruine basterdsuiker

1 theel. kaneel

½ theel. gemalen kruidnagel

snuf zout

Beeld Yvette van Boven

Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in stukjes. Breng ze met de cider aan de kook in een grote, hoge pan. ‘Hoog’ zeg ik in verband met spatten straks. Laat ze ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot de appels stuk zijn. Pureer alles met de staafmixer.

Breng de appelpuree met de suiker, specerijen en snuf zout aan de kook op hoog vuur, draai dan het vuur lager laat de apple butter tot ongeveer de helft zonder deksel inkoken. Roer af en toe, het kan best spatten, zet de pan op de achterste pit.

Giet de apple butter direct in schone, liefst nog hete (uitgekookt of net uit de vaatwasser) potten, sluit het deksel en laat ze afkoelen en vaccuümtrekken. De apple butter zal dikker worden als hij koud is. Lekker op alles: van brood tot pannekoeken tot taartjes.

Opmaakgerecht: kip in apple butter-marinade uit de oven

voor 4 personen

* 1 hele kip

Voor de marinade

* 150 g apple butter

* 5 tenen knoflook, fijngehakt

* 1 eetl. (of naar smaak) tabasco, liefst die met chipotlesmaak

* 1 eetl. gerookte paprika

* 1 handvol takjes tijm

* zeezout en versgemalen zwarte peper

En verder

* scheut olijfolie

* 1 kg vastkokende kleine aard­appels in de schil

Beeld Yvette van boven

Was de kip en dep haar droog.

Hou de helft van de tijmtakjes apart, ris van de andere helft de blaadjes af en meng die met de rest van de ingrediënten voor de marinade. Smeer de hele kip in met de marinade, van binnen en buiten. Leg haar in een schaal en laat in de koelkast marineren, liefst een uur of twee, drie.

Laat de kip op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180 graden.

Kook de aardappels 10 minuten voor in een pan goed gezouten water. Laat ze uitdampen en halveer grote aardappels in de lengte.

Vet een braadslee in met olijfolie en haal de aardappels erdoor. Verspreid ze over de ­bodem in een enkele laag. Leg de gemarineerde kip erop, druk de takken tijm ertussen en zet de hele boel 45 tot 60 minuten in de oven. Check zelf even wanneer de kip gaar is, de braadtijd is afhankelijk van de grootte van de vogel.

Serveer met een bak sla erbij.

Beide gerechten zijn te zien op Instagram: @yvettevanboven

Taartjes Beeld Yvette van Boven

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden