Een overval zonder pretenties

Het laatste nummer van Vanity Fair, bijna geheel gewijd aan Hollywood, bevat een geestig verslag van producent Art Linson over de totstandkoming van de verlieslijdende film The Edge....

Pauline Kleijer

'Kun je iets spannends voor me schrijven?', vroeg Linson aan scenarioschrijver David Mamet. 'Iets met twee mannen en een beer, bijvoorbeeld.' Vier maanden later leverde Mamet het gevraagde script in.

Het tekent het gemak waarmee Mamet een doortimmerd plot en een stapel gevatte oneliners uit zijn mouw schudt. Vaak doet hij dat in opdracht - zo schreef hij onder meer The Untouchables, Hoffa en Wag the Dog. Soms besluit Mamet een scenario zelf te regisseren.

Net als zijn voorganger State and Main, waarin Mamet de filmwereld op de hak nam, is Heist een luchtige, vlotte film zonder veel pretenties.

De getalenteerde dief Joe Moore (Gene Hackman) is van plan met pensioen te gaan, maar moet voor zijn heler Bergman (Danny DeVito) nog één klus afmaken.

Het is een lastige overval die een nauwkeurige planning vereist. Joe werkt al jarenlang samen met dezelfde drie partners, onder wie zijn jonge vrouw Fran. Dit keer wordt hij gedwongen een nieuw bendelid onder zijn hoede te nemen: Jimmy, het nerveuze neefje van Bergman.

Bedrog en list wisselen elkaar in rap tempo af, maar de vraag wie er uiteindelijk met de buit vandoor zal gaan, is niet moeilijk te beantwoorden. Veel meer dan in de ontknoping ligt de lol in de amusante dialogen en het spel van de voortreffelijke acteurs.

Diep graaft het allemaal niet; waarschijnlijk heeft Mamet het scenario op een blauwe maandag geschreven. Gelukkig voor Art Linson, die Heist produceerde, leverde dat dit keer wel een heel plezierige film op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden