Een ouwe getrouwe mikt op presidentschap Polen

Vandaag wordt officieel bekendgemaakt wie de volgende president van Polen wordt...

Jan Hunin

‘Vandaag?’, hoor ik u al vragen. ‘Er zijn vandaag toch geen verkiezingen in Polen?’

Inderdaad, maar dat verandert niets aan het feit dat we vandaag de opvolger van president Lech Kaczynski kennen.

Zaterdag maakt het Burgerplatform, de partij van premier Donald Tusk, namelijk de uitslag bekend van de voorverkiezing die het in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van later dit jaar heeft georganiseerd. Natuurlijk zijn er behalve de kandidaat van het Burgerplatform nog meer gegadigden, maar als we de peilingen mogen geloven maakt in het najaar alleen de partijgenoot van premier Tusk een kans. Zelfs president Kaczynski kan zijn hoop op een tweede ambtstermijn laten varen.

De beslissing om de partijleden te laten beslissen over de kandidatuur werd genomen nadat Tusk, de gedoodverfde kandidaat van het centrum-rechtse Burgerplatform, had besloten afstand te doen van zijn presidentiële ambities.

Tusk heeft zijn zinnen gezet op een volgende ambtstermijn als premier, de belangrijkste functie in de Poolse politiek. Aan het presidentschap is veel minder macht verbonden, al wist de conservatief Kaczynski de voorbije jaren geregeld zijn zin door te drijven. Anderhalf jaar geleden bracht hij de regering in verlegenheid door met een ingehuurde charter op een Europese top te verschijnen.

Er stond dus veel op het spel bij de eerste Poolse ‘primary’. Maar dat was niet te merken in de campagne. Zelfs het tv-debat van afgelopen zondag tussen de twee kandidaten was een slaapverwekkende vertoning.

Vooral Radoslaw Sikorski, de flamboyante minister van Buitenlandse Zaken, maakte voor zijn doen een weinig overtuigende indruk. Het zou hem duur te staan kunnen komen. Volgens een eerste onofficiële uitslag ligt hij mijlenver achter op parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski.

Voor de Poolse uitstraling in het buitenland zou dat jammer zijn. De 44-jarige Sikorski was de ideale persoon geweest om het door president Kaczynski beschadigde imago van Polen op te poetsen. Hoewel hij naar West-Europese smaak wellicht iets te wantrouwend staat tegenover Rusland, een opstelling die hem vorig jaar een benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO kostte, staat hij positiever ten opzichte van internationale samenwerking dan veel zijn Poolse collega’s. Een Europese top de grond inboren, zoals president Kaczynski enkele jaren geleden deed, is niet van hem te verwachten. Bovendien spreekt hij vloeiend Engels, geen vanzelfsprekendheid in de Poolse politiek.

Maar misschien nog het aardigste aan Sikorski is zijn vrouw Anne Applebaum, een Amerikaanse columniste van joodse afkomst die enkele jaren geleden de Pulitzer-prijs won met haar boek over de Goelag. Een overwinning van haar man had Polen meteen van het stigma kunnen afhelpen dat het antisemitisch is.

Maar als de geruchten kloppen, draagt het Burgerplatform vandaag ouwe getrouwe Komorowski voor als kandidaat-president. In tegenstelling tot Sikorski mag van hem geen vuurwerk verwacht worden, maar ook dat heeft zijn voordelen. Met Komorowski als president blijft Polen in de toekomst misschien het getrouwtrek bespaard over wie met welk vliegtuig naar welke internationale top mag vliegen.

Maar tot zolang mag Kaczynski nog voor spektakel zorgen: vrijdag eiste hij tot ergenis van premier Tusk een plekje op op een volgende maand door Barack Obama georganiseerde ontwapeningsconferentie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden