Een oranje schimmel voor de nieuwe koning en zijn gezin

Onderzoekers van het Centraal Bureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW) vernoemen een pas ontdekte schimmelsoort vanwege de oranje kleur naar de Prins van Oranje. Het gaat om de penseelschimmel Penicillium vanoranjei.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER en LISA BONTENBAL

AMSTERDAM - Tegelijkertijd ontdekten de onderzoekers vier verwante soorten, die de namen Penicillium maximae, Penicillium amaliae, Penicillium alexiae en Penicillium arianeae krijgen. Vandaag maken zij de schimmels bekend tijdens een internationaal symposium in Amsterdam.

De onderzoekers analyseerden het dna van verschillende schimmelkweken en ontdekten een nieuwe soort. Toen de kweek groeide, zagen ze dat deze oranje was. Dit gebeurde in het begin van maart, ongeveer gelijktijdig met de aankondiging van de kroning. Een van de postdoc-onderzoekers kwam met het idee om de schimmel te vernoemen naar de Oranjes.

'Oranje is een bijzondere kleur voor een penseelschimmel', zegt Rob Samson, afdelingshoofd van de toegepaste mycologie van het CBS-KNAW. 'Normaal zijn de schimmels groen, zoals in blauwschimmelkaas of op rottende sinaasappels.'

Penseelschimmels staan vooral bekend als antibiotica (penicilline) en andere geneesmiddelen. Of de oranje schimmels ook van profijt zullen zijn voor de mens is nog niet bekend.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden