Een opvallende ontmoeting in Minnesota

Frans Kellendonk ontmoet een shopping bag lady.

Archiefbeeld van een diner in de Verenigde Staten. Beeld getty
Archiefbeeld van een diner in de Verenigde Staten.Beeld getty

Tomah, Minnesota, 16 november 1981

De bus maakt een tussenstop in het stadje Tomah. Elke plaats in dit land, dat geen middeleeuwen heeft gekend en daarom geen verschil maakt tussen dorpen en steden, is een town.

Tomah is niet veel meer dan een parkeerplaats met daaromheen de bekende Burger King en Dairy Queen, de Mr Donut en MacDonald's, waar de passagiers een halfuur lang mogen verpozen.

Ik vind een vrije stoel aan een tafeltje dat reeds voor de helft is bezet door een rasechte squaw, een shoppingbag lady bovendien, die haar geheimzinnige rotzooi naast zich in een supermarktkarretje geparkeerd heeft staan.

Ze is voorzien van allerlei eleganterieën, een vosje om haar schouders, een zwart hoofddoekje met zilverspikkel en zwarte glacéhandschoentjes, en is in zoverre een prettige uitzondering op haar doorgaans pokdalige en dronken rasgenoten, dat ze een gaaf en glanzend gezicht heeft. Dronken is ze echter wel.

We praten wat ('Ye talk like a real eddicaded guy - whereya from?'), maar ze blijkt te kampen te hebben met een ongemak waar veel beschonken lieden aan lijden, namelijk dat er een onderwerp is dat onwrikbaar als een kei in haar gedachten ligt een waar ze als een Sisyphus mee in de weer blijft - haar huidskleur.

Mensen van haar soort heten hier ook geen redskins meer, ze worden met karakteristiek Amerikaanse gulheid 'native Americans' genoemd.

Frans Kellendonk (1951-1990), schrijver en vertaler. Uit De halve wereld. Meulenhoff, 1989.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden