Een oplosbare toiletrol is nog niet duurzaam
In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: toiletpapier met aquatube.
Toiletpapierproducent Lotus komt met een oplossing voor een niet-bestaand probleem: de 'aquatube', een doorspoelbaar wc-kokertje in Lotus Finesse en Royale toiletpapier. Als de rol papier op is, kun je het kartonnen kokertje gewoon in het toilet gooien. Het lost 'door nieuwe technologie' meteen op: handig en duurzaam, zegt Lotus. Want bovendien weegt het doorspoelkokertje nu nog maar 4,6 gram in plaats van 6,2 zoals vroeger.
Waarom zou je je eigenlijk druk maken om zoiets onbenulligs als een kartonnen wc-kokertje? Omdat het om miljoenen stuks gaat. En omdat het verwarring schept over wat er wel en niet in het riool terecht mag komen, zegt Eric Oosterom van Stichting Rioned, het kenniscentrum voor het water- en rioleringsbeheer in Nederland. Je kunt niet verwachten dat de consument nu op elk rolletje gaat kijken of het wel of niet doorgespoeld kan worden. Als iemand aan de aquatube is gewend, is de kans groter dat hij nu alle kokertjes doorspoelt: geen goed idee. Als vast afval in de toiletpot belandt, lopen de waterpompen vast en krijg je verstoppingen. Dat kost veel geld. Het weggooien van producten die de werking van riolering en afvalwaterzuivering belemmeren, is bovendien wettelijk strafbaar.
Maar als dat Lotusrolletje nu echt direct oplost, is er toch niks aan de hand?
Het lost inderdaad snel op, zegt Oosterom. Dus technisch lijkt er niet zoveel mis mee. Maar het is niet duurzaam. Rioolwater in Nederland wordt gezuiverd door bacteriën en die kunnen niets met cellulose, zoals in toiletrolkokertjes. Meer vaste stoffen in het water zorgen bovendien voor extra rioolslib en 'dikker water', waardoor de waterzuivering meer kost.
Maar dat is niet alles, zegt ook Wienus van Oosterum, directeur van Papier Recycling Nederland (PRN). Voor het milieu is hergebruik van papier vele malen beter dan het afvoeren via het riool. De rolletjes kunnen bijvoorbeeld als knutselmateriaal worden gebruikt. Karton kan bovendien prima worden gerecycled als je het aan het oud papier meegeeft en levert zelfs bij verbranding met het gewone afval nog energie op. Doorspoelen is materiaal- en grondstofvernietiging. Dus is het de slechtste optie, stellen zowel Rioned als PRN en Milieu Centraal.
Maar op onze kokertjes staat ook dat je ze kunt recyclen, zegt Lotus. Zal best. En dan reclame maken voor een doorspoelkokertje? Denkt Lotus nu echt dat de consument te lui is om een rolletje in de papierbak te gooien?
Prijs: 2 kg voor € 2,79
Verkrijgbaar: Albert Heijn
Oordeel: ***
undefined