Een openbare executie in Rome

Rome, 11 januari 1581

Het Pantheon, Rome. Beeld anp
Het Pantheon, Rome.Beeld anp

Toen monsieur de Montaigne op 11 januari 's ochtends te paard de herberg verliet, was hij er getuige van dat men Catena uit de gevangenis haalde, een beruchte dief en bandietenhoofdman voor wie heel Italië bevreesd was geweest en die men gruwelijke moorden toeschreef. Hij bleef staan om dat schouwspel gade te slaan. Behalve de formaliteiten die in Frankrijk gebruikelijk zijn, wordt de misdadiger voorafgegaan door een groot kruis bedekt met een zwarte doek en een menigte in linnen geklede, gemaskerde mannen, naar men zegt voorname Romeinen die een broederschap vormen welke zich wijdt aan het begeleiden van misdadigers naar het schavot.

Twee van hen staan de misdadiger op de kar bij en preken tot hem, en een van hen houdt hem een schilderij met de beeltenis van Onze Lieve Heer voor het gelaat dat hij hem zonder ophouden laat kussen; dit maakt het onmogelijk het gezicht van de misdadiger te zien.

Aan de galg, een balk tussen twee stutten, hield men hem nog steeds dat beeld tegen zijn gezicht totdat hij hing. Hij stierf zonder een beweging of een woord; het was een donkere man van een jaar of dertig.

Nadat hij was gewurgd, werd hij gevierendeeld. Ze laten mensen alleen een eenvoudige dood sterven en gaan pas na de dood over tot wreedheden. Zodra ze dood zijn, gaan een of meer jezuïeten op een verhoging staan om het volk te vermanen dit voorbeeld tot zich door te laten dringen.

Michel Eyquem, seigneur de Montaigne (1533-1592), Franse schrijver-filosoof. Uit Reis naar Italië (opgetekend door zijn secretaris). Meulenhoff, 1993.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden