'Een op zes banken zakt voor stresstest'

Een op de zes Europese banken die zijn getest op hun vermogen stress te absorberen, zou gezakt zijn. Het zou gaan om ongeveer 15 van de 91 in mei en juni geteste banken. De 'gezakte' banken staan in Griekenland, Portugal, Spanje en Duitsland. De monetaire autoriteiten daar zouden druk doende zijn voorzieningen te treffen om het omvallen van de zwakke banken te voorkomen.

AMSTERDAM - Dat zeggen bronnen uit eurolanden tegen persbureau Reuters. De nieuw opgerichte pan-Europese toezichthouder voor de banken, EBA, zal de resultaten van de testen naar verwachting binnen enkele weken bekendmaken. In totaal worden 91 Europese banken uit twintig landen getest. Daarbij wordt gekeken naar de ontwikkeling van hun financiële positie als bijvoorbeeld massaal hypotheekleningen niet meer worden terugbetaald. Ook wordt een flinke virtuele economische krimp op de banken losgelaten in de stresstest.

De banken, waaronder de vier grootste van Nederland, ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Bank, hebben lange vragenlijsten en formulieren met duizenden cellen in moeten vullen om hun financiële positie weer te geven. Daarbij hebben ze ook moeten aangeven hoe kwetsbaar ze zijn als Griekenland, Portugal en Ierland verder in de problemen komen.

Naar verluidt gaan de testen niet zo ver dat ze achterhalen hoe de banken reageren op het faillissement van die landen. Dat met zoiets in de test rekening wordt gehouden, zou net het zetje kunnen zijn waardoor de financiële markten hun vertrouwen in de drie probleemlanden verliezen, zo vreest de EBA. Die heeft nog niet besloten of het die specifieke testresultaten publiek gaat maken.

Een jaar geleden kwamen voor het eerst stresstestresultaten naar buiten. Toen bleken zeven banken over onvoldoende reserves te beschikken indien het tot felle economische tegenwind zou komen. De 'gezakten' waren toen vijf twijfelachtige Spaanse spaarbanken, een Griekse bank waarvan alom bekend was dat deze zwak was en een Duitse bank waarbij de overheid al te hulp was geschoten.

Wereldwijd oordeelde de financiële sector dat het veel te makkelijk was voor banken om voor de test te slagen. Het bewijs voor die stelling werd in Ierland geleverd. Alle Ierse banken slaagden voor de test, maar bleken korte tijd later niet alleen op sterven naar dood, maar ook Ierland in een diepe crisis te hebben gestort.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden