Eén op tien patiënten zet medicijn traag om

Het psychiatrisch ziekenhuis Veldwijk in Ermelo verricht al sinds 1992 DNA-onderzoek bij zijn patiënten om te bepalen of zij trage, normale of snelle 'omzetters' van medicijnen zijn....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Ongeveer 3 procent is juist een snelle omzetter, die aan de standaarddosering van de medicatie vaak niet genoeg heeft.

Veldwijk was in 1992 het eerste ziekenhuis in Nederland waar DNA-typering van het geneesmiddelenmetabolisme routinematig werd toegepast. Of het standaardonderzoek bij opname van de patiënt ook tot kostenbesparingen op het medicijngebruik leidt, kan het ziekenhuis niet goed vaststellen. Ook het volgens protocol voorschrijven en het handig inkopen van medicijnen drukken de kosten. Wel geeft Veldwijk per patiënt per jaar gemiddeld 450 gulden minder aan medicijnen uit dan andere psychiatrische ziekenhuizen.

Directeur prof.dr. J. Jonkman van het Zuidlarense bedrijf Pharma Bio-Research schatte dinsdag dat DNA-typering van geneesmiddelengebruikers enkele honderden miljoenen guldens per jaar kan schelen. Hij zei dit bij de uitreiking van de Wubbo Ockelsprijs van de stad Groningen. Volgens Jonkman wordt het DNA-onderzoek verder nog alleen toegepast in het psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord in Zuidlaren, in een samenwerkingsproject met zijn eigen bedrijf.

Jonkman zei dinsdag dat er in Nederland jaarlijks tussen de twintig- en dertigduizend patiënten in het ziekenhuis belanden vanwege ernstige bijwerkingen van hun medicatie, die (deels) zijn toe te schrijven aan hun aanleg om geneesmiddelen vertraagd af te breken.

Bij een gemiddelde verpleegduur van vijf dagen à raison van 1500 gulden per dag belopen de kosten van deze vorm van 'overmedicatie' al gauw zo'n 150 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden