NieuwsBurenruzie in Heerlen

Een op geweld uitgelopen burenruzie houdt Heerlen in zijn greep

De gemoederen lopen in Heerlen hoog op nadat woensdag videobeelden van een uit de hand gelopen burenruzie op sociale media zijn gedeeld. De gemeente Heerlen is op zoek naar een nieuwe woning voor een Syrisch gezin dat betrokken is bij de burenruzie. Beide gezinnen zijn inmiddels ondergedoken.

Proxy_Wafa Proxy_Al Ali
Het centrum van de Heerlen. In de stad liep een burenruzie uit de hand. Beeld Marcel van Hoorn
Het centrum van de Heerlen. In de stad liep een burenruzie uit de hand.Beeld Marcel van Hoorn

Muslim Rights Watch Nederland, een ‘belangenorganisatie van de islamitische gemeenschap in Nederland’, plaatste woensdagmiddag de videobeelden op sociale media. Daarna verzamelden tientallen demonstranten zich uit solidariteit met de Syrische gezinsleden rond hun woning in de wijk Heerlerheide. De politie kwam snel ter plaatse en wist de rust in de wijk te herstellen. Daarna zouden jongeren de woning van de buurman met wie het Syrische gezin in de clinch ligt, zijn binnengedrongen en vernielingen hebben aangericht, meldt het AD.

Verschillende verhalen

Er gaan verschillende verhalen over de burenruzie rond. De Volkskrant kan deze nog niet verifiëren. Volgens de Syrische vader, Mohamad Sakka, zou de ruzie een week na de komst van een nieuwe buurman zijn begonnen. De Syriërs zouden meerdere aangiftes en klachten bij de politie en de gemeente Heerlen hebben ingediend, maar zijn ontevreden over de afhandeling daarvan. Op videobeelden is te zien hoe hun buurman met veel geweld het huis van het gezin binnendringt. Hij zou ook zijn hond op het gezin hebben laten afrennen. Sakka stelt dat zijn kinderen inmiddels met ‘angststoornissen’ kampen. Buurtbewoners verklaren tegenover de Limburger dat het geweld een reactie is op het gedrag van de Syrische vader. Hij zou vrouwen en kinderen in de buurt lastigvallen.

De burgemeester en politiechef van Heerlen reageerden vandaag in een gezamenlijke verklaring op de situatie: ‘In samenwerking met diverse professionals doet de gemeente Heerlen op dit moment alles wat in hun macht ligt om de Syrische familie én andere betrokkenen te ondersteunen en helpen.’

Kort geding

De wooncoöperatie van beide gezinnen, Vincio Wonen, ligt momenteel ook onder vuur. Verschillende mensen beschuldigen de wooncoöperatie van een ‘racistisch en discriminerend’ statement op Facebook over de situatie rond de burenruzie. Vincio Wonen distantieert zich hiervan en zegt dat ‘fake accounts onder naam en met het logo van Vincio Wonen’ boodschappen verspreiden ‘waar wij niet achter staan’.

In november verloor de wooncoöperatie een kort geding over het uit huis plaatsen van het Syrische gezin. Maar, zei de rechter, ‘dat er sprake is van overlast [door het Syrische gezin] is voldoende aannemelijk gemaakt’.

Geen van de betrokken partijen was bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden