Een op drie 'Syrische' asielzoekers Duitsland komt niet uit Syrië

Bijna een derde van de asielzoekers die in Duitsland asiel aanvraagt en claimt Syriër te zijn, blijkt helemaal niet uit Syrië afkomstig te zijn. Dit maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn vrijdag bekend. Duitsland verwacht dit jaar zo'n 800 duizend vluchtelingen op te vangen, waarvan een flink deel claimt afkomstig te zijn uit Syrië.

Redactie
Een Syrische vluchteling voor de kust van het Griekse eiland Lesbos. Beeld ap
Een Syrische vluchteling voor de kust van het Griekse eiland Lesbos.Beeld ap

De Duitse regering heeft besloten tijdelijk geen Syrische vluchtelingen terug te sturen naar de EU-lidstaten die ze passeerden op weg naar Duitsland. Volgens de EU-regels moeten ze eerst asiel aanvragen in het land waar ze de EU binnenkomen.

Door de Duitse beslissing is het nu aantrekkelijker geworden voor veel vluchtelingen om zich voor te doen als Syrische staatsburgers. Na controle van hun asielaanvraag, blijkt nu dat twee op de drie 'Syrische' vluchtelingen de waarheid vertelt. Zo'n 80 procent van de vluchtelingen die Europa binnenkomt via de Balkan-landen, is afkomstig uit Syrië, Afghanistan en Irak. Dit blijkt uit schattingen van de VN. De rest komt uit Pakistan, Bangladesh, Burundi en westelijk Afrika.

Griekenland is begonnen met de eerste voorbereidingen voor het bouwen van registratiecentra voor vluchtelingen. Die zogenoemde hotspots moeten op de eilanden Chios, Lesbos, Samos en Kos komen. Binnenkort moeten ook in Italië deze centra verrijzen.

Vanuit deze centra kunnen vluchtelingen naar een kamp in de buurt van Athene worden gebracht. Er wordt nog overwogen een tweede kamp te maken in de buurt van Thessaloniki.

De Europese Unie besloot in juni al om deze centra op te zetten, maar de plannen bleven lang in de Brusselse lades liggen. Nu lijkt het er toch van te komen. 'Als het geld er is, kunnen we beginnen', zei een officier van de Griekse kustwacht op het eiland Chios vrijdag. De EU is ook verantwoordelijk voor het personeel.

Woensdag waren de centra onderwerp van gesprek tussen de Europese regeringsleiders in Brussel tijdens de ingelaste EU-top over de vluchtelingenstroom. Brussel-correspondent Marc Peeperkorn schreef na afloop van de top dat het nog de vraag is of de bestaande bestaande EU-fondsen kunnen voorzien in de financiering van alle centra.

EU-top

'Geld is het probleem niet', bezwoeren bondskanselier Merkel en EU-president Tusk donderdag in de vroege uurtjes na afloop van de speciale vluchtelingentop. De lidstaten trekken komende jaren graag minimaal 3,6 miljard euro extra uit om vluchtelingen vooral buiten Europa op te vangen. Lees meer over de voornemens van de EU-lidstaten.

55 duizend

De Kroatische politie maakte vandaag bekend dat sinds vorige week woensdag zo'n 55 duizend vluchtelingen vanuit Servië het land zijn binnengekomen. Alleen al donderdag stroomden 8.500 migranten het land binnen. De vluchtelingen trekken naar Kroatië sinds de Hongaarse regering half september strenge maatregelen nam bij de grens met Servië. Kroatië transporteert de vluchtelingen, die vooral naar Duitsland willen doorreizen, weer naar de grens met Slovenië en Hongarije.

De Hongaarse premier Orban zei vrijdag dat Oostenrijk heeft geweigerd mee te werken aan het instellen van een corridor voor vluchtelingen via Hongarije. Orban maakte dit bekend na een gesprek met de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann. Hij zei dat de zuidelijke grens met Kroatië pas zal worden afgesloten als hij steun hiervoor heeft gekregen. Hij zei niet van wie. Hongarije is bezig met het bouwen van een hek langs de Kroatische grens. Deze is bijna af.

Veroordeeld

In het zuiden van Finland hebben tientallen Finnen tijdens een demonstratie stenen en vuurwerk gegooid naar een bus met vluchtelingen. Ook werd een brandbom gegooid naar een opvangcentrum. De bus werd belaagd toen die aankwam bij een opvangcentrum in Lahti. Onder de betogers was een persoon in een wit gewaad zoals dat wordt gedragen door leden van de Amerikaanse racistische Ku Klux Klan.

In de bus zaten veertig asielzoekers, onder wie ook kinderen. De brandbom werd gegooid in Kouvola, eveneens in het zuiden van het land. Bij beide incidenten raakte niemand gewond. De Finse tv-zender YLE meldt vrijdag dat de aanvallen donderdagavond plaatshadden. De Finse regering heeft de protesten veroordeeld. Premier Juha Sipilä bood deze maand aan vluchtelingen in zijn huis te nemen. In Finland zijn dit jaar al 13.000 asielzoekers aangekomen, tegen 3.600 heel vorig jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden