'Een op drie leraren doelwit pesterijen'

Een op de drie leraren (31 procent) in het basis- en middelbaar onderwijs wordt op het werk gepest. Bij een op de vijf leerkrachten zijn de pesters niet leerlingen maar ouders, collega's of de schoolleiding. Dat meldt Trouw op basis van een enquête van CNV Onderwijs.

Archiefbeeld van een leraar die examens uitdeelt. Beeld ANP

Verreweg de meeste scholen hebben antipestprotocollen voor leerlingen, maar slechts 11 procent heeft daarover afspraken vastgelegd voor leraren. Oudere docenten maar ook conciërges en bijvoorbeeld de overblijfjuf hebben relatief vaak te maken met scheldpartijen en dreigementen. Ouders intimideren leraren door ze haatmailtjes te sturen of de leerkracht thuis te bestoken met telefoontjes.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) noemt het resultaat van de enquête 'zeer zorgelijk, als het klopt.' 'Het is zeer, zeer onwenselijk.' Ze wil er meer van weten. Leraren moeten het onderwerp aankaarten en schoolbesturen moeten er werk van maken, aldus de bewindsvrouw.

'Integrale aanpak nodig'

Voorzitter Helen van den Berg van CNV Onderwijs pleit voor een integrale aanpak van pesten op scholen opdat ouders, directie, team en leerlingen de regels kennen en weten dat die gehandhaafd worden. 'Ook ouders zetten vaker een grote mond op tegen leraren en schoolleiders. We moeten oppassen dat we abnormaal gedrag steeds normaler gaan vinden.' Dat geldt volgens haar niet alleen voor scholen: 'Er lijkt ook steeds minder respect voor ambulancepersoneel en politieagenten.'

De integrale aanpak moet volgens Van den Berg onder meer bestaan uit investeringen in betrokkenheid van ouders, extra aandacht op lerarenopleidingen voor pesten en vooral transparantie over pestgedrag. 'Geef het eerlijk toe als het op jouw school gebeurt.'

Vakbond CNV peilde de mening van bijna 4300 leraren, schoolleiders en onderwijsassistenten. Ondanks het vele pesten op scholen zeggen vrijwel alle ondervraagden (95 procent) dat ze zich veilig tot redelijk veilig voelen. Dat zou komen omdat ze zich meestal wel gesteund weten door collega's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden