'Een op de vijf jongeren slachtoffer misdrijf'

Kinderen worden steeds eerder en vaker slachtoffer van misdrijven als mishandeling, diefstal of vandalisme. In 2013 is één op de vijf jongeren van 15 tot 18 jaar de dupe geworden van geweld of een vermogensdelict, blijkt uit de Kinderrechtenmonitor 2013 van Kinderombudsman Marc Dullaert.

Beeld ANP

Kinderen zijn in zijn ogen te vaak slachtoffer. 'Deze monitor laat zien dat Nederland te kort schiet in het waarborgen van de veiligheid van kinderen", aldus de Kinderombudsman.

Dullaert maakte zich grote zorgen. Zo worden jaarlijks worden circa 62.000 kinderen voor het eerst slachtoffer van strafbaar seksueel geweld. Het aantal geregistreerde minderjarige slachtoffers van mensenhandel is eveneens gestegen. Tevens is een stijging zichtbaar van het aantal meldingen van kinderporno. 10 procent van de jongeren tussen de 15 en 18 jaar heeft te maken met pesten via internet.

Het is voor de derde keer dat de Kinderombudsman aan de hand van feiten en cijfers controleert hoe het staat met de naleving van kinderrechten in Nederland.

Een van zijn grootste zorgen betreft het aantal kinderen dat opgroeit in armoede. Ten opzichte van 2011 is het aantal minderjarigen dat woont in een huishouden met een laag inkomen verder toegenomen tot 432.000 in 2012. Nog eens 380.000 kinderen groeien op in een gezin met een inkomen onder het zogenoemde niet-veel-maar-toereikendcriterium. Ook groeien meer kinderen op in eenoudergezinnen. Sinds 2009 is het aantal kinderen dat leeft in huishoudens met een bijstandsuitkering toegenomen. Die situatie wordt door kinderen als 'zeer vervelend' ervaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden