Een op de vijf boeren heeft bedrijf inmiddels gestaakt

Het aantal eenmansbedrijven in de landbouw is sinds 1993 met 20 procent afgenomen, meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) in haar webmagazine van maandag....

Van onze verslaggever

De toename van bedrijven zonder personeel was slechts 8 procent, een laag percentage als bedacht wordt dat veel mensen in tijden van economische voorspoed voor zichzelf beginnen. De geringe groei is echter geheel te wijten aan de afname van het aantal agrarische bedrijven, zo meldt het CBS. In de laatste jaren zijn veel boeren gestopt. In de agrarische sector is het aantal bedrijven zonder personeel zoals gezegd met 20 procent gedaald.

Daarentegen zijn in andere sectoren bedrijven zonder personeel in opmars. In de cultuur- en recreatiebranche is hun aantal gestegen met 40 procent, in de verhuur en zakelijke dienstverlening met 50 procent. De bouwnijverheid zag het aantal zelfstandigen zonder personeel met liefst 90 procent groeien tot ruim 32 duizend.

De eenmansbedrijfjes hebben ondanks de geringe groei nog steeds het grootste aandeel in het totale ondernemingenbestand. Begin dit jaar telde Nederland ruim 346 duizend zelfstandigen.

De grote groei van bedrijvigheid vond plaats bij bedrijven met tien of minder werknemers. In zeven jaar tijd steeg hun aantal met 30 procent tot ruim 293 duizend. Het aantal middelgrote bedrijven (tussen tien en honderd werknemers) nam in die periode toe met 12 procent tot 54.545. Het aantal grote ondernemingen (meer dan honderd werknemers) steeg met 4 procent tot ruim 6600.

De sterke groei van de bedrijvigheid ondervindt hinder van de krapte op de arbeidsmarkt. Bij particuliere bedrijven staan per duizend bedrijven 37 banen open, meldde het CBS eerder deze maand. De IT-sector telt zelfs 85 vacatures per duizend banen.

De groei van het aantal banen groeit volgens het CBS intussen 'onverminderd' door. De geregistreerde werkloosheid in Nederland daalde daardoor in het tweede kwartaal met zesduizend personen. Het aantal geregistreerde werklozen bedroeg in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 173 duizend.

In maart 1990, tijdens de vorige periode van hoogconjunctuur, bleef het hoogste aantal vacatures bij particuliere bedrijven steken op 134 duizend. Amper drieëneenhalf jaar later daalde dat aantal tot 33 duizend vacatures.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden