Een op de vijf bij de politie bekende leden outlawmotorclubs verdacht van vaak ernstige delicten

Een op de vijf bij de politie bekende leden van zogenaamde outlawmotorbendes (OMG's) werd vorig jaar verdacht van het plegen van voornamelijk ernstige delicten, zoals gewelds- en drugsdelicten. Ook krijgt de politie steeds meer bendeleden in beeld en groeit het aantal groepen dat gerelateerd is aan outlawmotorbendes.

Beeld ANP

Dat blijkt uit een voortgangsrapport van het Landelijk Strategisch Overleg OMG's en partners, waaronder politie, de Belastingdienst en het OM. Ruim 400 leden van outlawbendes, bendes waarvan bekend is dat ze zich niet aan de regels houden, werden in 2016 verdacht van 680 strafbare feiten. In bijna 130 van de gevallen ging het om geweldpleging, en ook drugs- en wapenhandel komt veel voor. Er was dertien keer sprake van verdenking van moord of doodslag.

Hadden de autoriteiten in 2016 nog 1700 bendeleden in beeld, inmiddels zijn dat er 200 meer. De meeste van hen behoren tot Satudarah of No Surrender. Ook wordt een snelle aanwas waargenomen van splintergroeperingen die gerelateerd zijn aan de bekende bendes. Ze staan niet officieel als OMG bekend, maar gebruiken wel hun imago om indruk te maken. Een zorgelijke ontwikkeling, aldus het rapport, omdat vermoed wordt dat de groepen worden gebruikt om de activiteiten van de bendes buiten het zicht van de overheid voort te zetten. Een aantal bendes is daarnaast druk bezig zich uit te breiden over de grenzen: zo geeft Satudarah aan binnen zes jaar gegroeid te zijn van 7 afdelingen naar 97, waarvan 61 zich in het buitenland bevinden.

Verbod

In een brief aan minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) schrijft Henk Jan Meijer, voorzitter van het Landelijk Strategisch Overleg, dat het rapport aantoont dat de problematiek weerbarstiger wordt. Strafrechtelijke onderzoeken zijn bovendien complex en duren lang. In een reactie benadrukt Blok dat er stappen worden gezet om tot een verbod te komen op criminele motorbendes. Vorig jaar begon het OM een juridische procedure om het verbod erdoorheen te krijgen, en onlangs meldde Blok in de Tweede Kamer de mogelijkheid te verkennen tot een sneller te realiseren bestuursrechtelijk verbod.

Correctie: In een eerdere versie van de kop van dit bericht stond dat één op de vijf leden van outlawmotorclubs verdacht is van ernstige delicten. Dit miste de belangrijke toevoeging dat het gaat om bij de politie bekende leden, dus niet alle leden.

'Met onze motorclub doen we motorrijden'

Motorrijders zijn de eeuwige zondebokken, zei No Surrender-voorman Henk Kuipers tijdens een zelfbelegd mediaoffensiefje. De club zou de Emmense locoburgemeester hebben bedreigd. 'Het is een hetze.'

De roep om motorclubs als No Surrender te verbieden klinkt tot op het Binnenhof. Zeker nadat de locoburgemeester heeft moeten onderduiken vanwege bedreigingen. Maar hoe reëel is zo'n verbod? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden