Een op de vijf Amerikaanse leraren is wapenexpert - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: een op de vijf Amerikaanse leraren is al vakkundig behept met wapens.

Een vrouw tijdens het beoefenen van de schietsport op een schietvereniging. Beeld anp

Van wie komt die claim?

Ho even: zó bedoelde hij het niet. Nadat Donald Trump kritiek had geoogst op zijn voorstel om leraren te bewapenen tegen schietpartijen, legde de president van de Verenigde Staten het opnieuw uit. Alléén leerkrachten met ruime vuurwapenervaring, zoals ex-militairen, zouden een pistool op zak moeten krijgen. En daar zijn er al best veel van, stelt hij op Twitter: zo'n 20 procent van alle docenten zou daarmee nu al de vaardigheid hebben om terug te schieten.

De vraag of meer geweren in de klas handig zijn of mogelijke daders zullen afschrikken, is al discutabel, maar de vraag hier luidt: is werkelijk één van elke vijf Amerikaanse leerkrachten daadwerkelijk een getraind wapenspecialist die zich in een schietpartij kan redden?

Klopt het?

Er zijn wel indicaties van hoeveel leraren behendig kunnen omgaan met vuurwapens, al houdt niemand bij hoeveel het er precies zijn. Veel vuurwapengetrainde ex-militairen gaan in ieder geval het onderwijs in: sinds 1993 heeft het speciale Troops to Teachers-programma ruim 20 duizend veteranen omgeschoold tot leraar. Ervan uitgaande dat zij allemaal nog lesgeven, maken ze ongeveer een half procent uit van de ruim drieënhalf miljoen leraren in Amerika, rekende vox.com na.

Het zullen er iets meer zijn. Want er bestaan ook andere militaire omscholingsprogramma's, zij het kleiner, en ook veteranen van vóór 1993 kunnen nog voor de klas staan. Journalisten van website Politico trokken een kluis met overheidscijfers open en kwamen op 2 procent. Bij lange na niet de 20 procent waar Trump het over had.

Toch is de kans klein dat deze groep zich redt in een vuurgevecht. Daarvoor is namelijk jaarlijkse training nodig, zegt Joseph J. Vince, docent aan de Amerikaanse Mount St. Mary's University en vuurwapenexpert. In de VS verschijnt opvallend weinig vuurwapenonderzoek, maar Vince verrichtte in 2013 een studie naar hoe vuurwapenbezitters reageren in schietsituaties. Daaruit bleek dat enkel politieagenten die jaarlijks op schietpartijcursus gaan, adequaat hun wapen gebruikten. De rest schoot vaak mis of veel te laat. 'Daar zaten ook veteranen bij', merkt Vince op.

'Houden ze die vaardigheid niet bij, dan kunnen ze per ongeluk omstanders raken. Ik droeg zelf ook dertig jaar een wapen, maar nu ik niet meer train, vind ik dat onverantwoordelijk.'

Eindoordeel

Trump heeft het mis: niet 20, maar slechts een halve tot 2 procent van de leraren is wapenexpert. Het is bovendien onzeker of van deze mensen met schietervaring hun vaardigheden wel op peil zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden