NieuwsJeugdzorg

Een op de tien jongeren krijgt jeugdzorg, grote verschillen tussen gemeenten

Het aantal jongeren in de jeugdzorg is ook in 2018 gestegen, al is de toename aanzienlijk minder groot dan de jaren ervoor. In 2018 kregen 428 duizend jongeren tot 23 jaar enige vorm van jeugdzorg, het jaar daarvoor waren dat er 420 duizend. Dit is ongeveer een op de tien jongeren. 

Een op de tien jongeren krijgt jeugdzorg.Beeld ANP

In 2015 ging het nog om 380 duizend jeugdzorgontvangers. Sinds gemeenten in 2015 verantwoordelijk werden voor de uitvoering van de jeugdzorg, is het aantal jongeren met jeugdzorg dus flink gestegen, met 12 procent. De groei vlakt nu wat af, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag bekendmaakte.

De verschillen tussen gemeenten zijn groot. In die in het noordoosten van het land en in Midden-Limburg krijgt meer dan 12,5 procent van de jongeren een vorm van jeugdzorg, maar er zijn ook enkele gemeenten waar minder dan 7 procent van de jongeren jeugdhulp ontvangt.

Veel gemeenten hebben financiële problemen door de opgelopen kosten voor jeugdzorg, onder meer door de toegenomen vraag. De gemeenten denken dat zij meer jongeren met een hulpvraag bereiken nu zij deze hulp dichterbij verlenen, met bijvoorbeeld wijkteams. Ook denken zij dat de tolerantie voor afwijkend gedrag is afgenomen, en dat meer jongeren problemen krijgen door de druk die zij ervaren van de prestatiemaatschappij. Daarbij zien gemeenten dat ouders mondiger zijn geworden en bepaalde hulp opeisen.

Met de overheveling naar de gemeenten wilde het Rijk juist gaan besparen op jeugdzorg. Minister Hugo de Jonge (CDA) gaat nu proberen extra geld hiervoor los te peuteren bij het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden