Eén op de drie miljardairs is Amerikaan

De tien rijksten in de wereld zijn (bedragen in dollars): 1. Familie Walton Wal-Mart 23,6 mld 2. Familie Mars Mars 9,6 mld 3....

Reuter

NEW YORK

Amerikaanse miljardairs blijven de ranglijst van superrijken aanvoeren die het zakenblad Forbes jaarlijks publiceert. In de Verenigde Staten wonen 120 van 's werelds 358 miljardairs met een gezamenlijk vermogen van 251 miljard dollar. Met 42 miljardairs volgt Duitsland op grote afstand. Heel Europa telt volgens Forbes 91 tycoons met meer dan een miljard dollar.

Hoewel de VS onbetwist het land met de meeste miljardairs blijft, produceert Latijns Amerika nieuwe supervermogens in een hoger tempo dan enig ander continent. Buiten de VS zijn 238 miljardairs te vinden met een gezamenlijk vermogen van 514 miljard dollar. Daarvan zijn er 42 in Latijns Amerika te vinden. Toen Forbes in 1986 zijn eerste ranglijst publiceerde, waren dat er nog maar zes, onder wie twee inmiddels overleden cocaïne-baronnen.

Het afgelopen jaar is het aantal miljardairs in de wereld met 47 gegroeid, een toename van 15 procent. Het allergrootste vermogen is nog altijd in handen van de erfgenamen van Sam Walton, oprichter van de grootste supermarktketen in de VS, Wal-Mart. Samen zitten de Waltons op een weelde van 23,6 miljard dollar.

Na de Waltons volgen de eveneens Amerikaanse families Mars (snoepgoed, 9,6 miljard) en Du Pont (chemie, olie, gas, 9,6 miljard). De nummer vier op de ranglijst zijn de eerste niet-Amerikanen: de Zweden Rad en Hans Rausing, eigenaren van een verpakkingsconcern (9,0 miljard). Na hen volgt de Japanner Yoshiaki Tsutsumi, erfgenaam van een door zijn vader gesticht hotel- en spoorwegconcern dat hem met een persoonlijk vermogen van 8,5 miljard de rijkste individu ter wereld maakte.

Microsoft-oprichter Bill Gates is opnieuw de meest vermogende man in de Verenigde Staten. Met een belang van ongeveer een kwart in het softwarehuis is hij in waarde (8,2 miljard) vorig jaar belegger Warren Buffet (7,9 miljard) weer voorbij gestreefd.

Onder de 25 grootste vermogens in de wereld zijn volgens Forbes negen in de VS, vijf in Duitsland, drie in Hongkong en twee in Japan te vinden. Op de ranglijst van het blad komen geen koninklijke families en staatshoofden voor omdat die hun rijkdom meer danken aan politieke omstandigheden dan aan economische successen. Om soortgelijke redenen zijn ook dictators weggelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden