Een op de drie is bereid tot loonoffer

Een op de drie werknemers is bereid salaris in te leveren als hij daardoor zijn baan kan behouden. Deze groep wil hiervoor gemiddeld 3 procent van het nettoloon inleveren, oftewel bijna 100 euro bruto per maand.

AMSTERDAM - Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek dat de carrièresite Intermediair en Nyenrode Business Universiteit vandaag presenteren. Bijna tachtigduizend werknemers deden afgelopen zomer mee aan de enquête. Hun gemiddelde jaarinkomen bedroeg ongeveer 37 duizend euro bruto.

Ict-bedrijf Capgemini zwengelde eerder dit jaar de discussie aan over het inleveren van loon in ruil voor baanbehoud. Capgemini vroeg driehonderd vooral oudere werknemers 20 tot 30 procent in te leveren of een lagere functie te accepteren. Sommige werknemers gingen hier op in. Hoeveel medewerkers instemden met salarisverlaging wil het bedrijf niet zeggen.

Meer ondernemingen blijken aan demotie te doen: zo'n 4 procent van de bedrijven heeft het personeel dit jaar gevraagd salaris in te leveren. Behalve in de ict gebeurt het ook in andere sectoren die het zwaar hebben door de economische crisis: de bouw, het transport en de zorg.

Een op de zeven bedrijven overweegt het personeel een loonoffer te vragen, bleek vorige maand uit een peiling onder personeelschefs door adviesbureau Berenschot en salarisverwerker ADP.

Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode, had verwacht dat veel meer werknemers dan de geconstateerde 33,9 procent bereid zouden zijn loon in te leveren om hun baan te kunnen behouden. 'Voor veel werknemers is de crisis kennelijk nog ver weg', zegt hij. Tweederde van de werknemers is niet bereid een loonoffer te brengen om WW te voorkomen. Het kan ook heel goed zijn dat veel mensen geen salaris kunnen inleveren, zegt Van Muijen. 'Een kwart van de koopwoningen staat onder water en van veel mensen staat de baan onder druk. Intermediair heeft weliswaar veel hoogopgeleide tweeverdieners onder zijn lezers, dat kan ook betekenen dat die tweeverdieners beiden onzeker zijn over het voortbestaan van hun dienstverband.'

De Utrechtse hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers vindt het logisch dat een ruime meerderheid niet bereid is salaris in te leveren in ruil voor baanbehoud. De weigeraars zijn zich er volgens hem ongetwijfeld van bewust dat zij een half jaar later alsnog op straat kunnen worden gezet. 'Echte baanzekerheid bestaat niet. Bij PostNL lag een dergelijk plan op tafel. Later werd het personeel toch ontslagen.'

Werknemers met een universitaire opleiding zijn bereid het meeste salaris (4,1 procent) in te leveren, mbo'ers het minste (2,3 procent), blijkt verder uit het onderzoek. Mannen willen meer inleveren om aan het werk te blijven dan vrouwen, en medewerkers uit de non-profitsector meer dan werknemers uit het bedrijfsleven.

Stereotiepen kloppen nog steeds, blijkt verder: vrouwen zijn bereid salaris in te leveren in ruil voor meer vrije tijd, mannen hebben in ruil voor salarisverlies liever een (betere) leaseauto. Andere veelgenoemde redenen om met minder loon genoegen te nemen zijn een inhoudelijk interessantere baan en een hoger pensioen. Het is de bedoeling dat het onderzoek jaarlijks wordt herhaald.

Wie wil nagaan welk salaris marktconform is: intermediair.nl/salariskompas.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden