NieuwsScheiding

Een op de drie gescheiden ouders wil niet dat ex op uitvaart komt

Een op de drie gescheiden ouders met minderjarige kinderen wil niet dat de ex-partner aanwezig is bij zijn of haar uitvaart. Een kwart zegt ook niet van plan te zijn te komen, mocht de ex overlijden. Dit blijkt uit een onderzoek onder gescheiden mannen en vrouwen door onderzoeksbureau GfK in opdracht van uitvaartverzekeraar Nuvema.

Marjon Bolwijn
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Psycholoog Leoniek van der Maarel noemt het schadelijk voor kinderen als de nog levende ouder ontbreekt bij de uitvaart van een vader of moeder. Zij schreef een boek over kinderen en rouw en zegt: ‘Kinderen hebben die andere ouder op zo’n ingrijpend moment juist nodig voor steun en veiligheid. Als die niet bij de uitvaart is, voelt het kind zich er alleen voor staan. Je ontneemt het zo het recht op een waardig afscheid want je belast het met andere emoties, bovenop het verdriet dat er al is.’

Geen behoefte

De belangrijkste reden van gescheiden mannen en vrouwen om niet naar de uitvaart van de ex te willen gaan is dat ze er geen behoefte aan hebben of spanningen bij het afscheid willen voorkomen.

Rouwdeskundige en mediator Daan Westerink vindt dat gescheiden ouders hun eigen gevoelens op zo’n moment opzij moeten zetten, in het belang van hun rouwende kind. Zij pleit ervoor dat ouders bij een scheiding in het ouderschapsplan laten vastleggen dat ze aanwezig mogen zijn op elkaars uitvaart, om te voorkomen dat hun kinderen het zonder de aanwezigheid en steun van de andere ouder moeten doen.

Uitvaartondernemingen hebben de laatste jaren vaker te maken met gecompliceerde familiesituaties rond uitvaarten door echtscheiding. Ex-partners die niet welkom zijn of wel mogen komen maar achterin moeten zitten, gescheiden van de kinderen van de overledene. Uit het onderzoek onder 563 gescheiden Nederlanders blijkt dat 21 procent van de gescheiden paren met minderjarige kinderen zegt geen enkel contact meer te hebben met de ex. Een iets groter percentage wil niet naar de uitvaart mocht de ex-partner overlijden. Veertig procent zegt ‘zeker wel’ te gaan, in het belang van de kinderen en ook om zelf afscheid te nemen.

Troost

Psycholoog Van der Maarel vermoedt dat in werkelijkheid meer dan een kwart van de gescheiden ouders met minderjarige kinderen niet naar de uitvaart van de ex-partner gaat. ‘Ja’ zeggen is makkelijker dan het ook doen, als het eenmaal zover is. ‘Dan spelen vaak emoties op als woede of schuldgevoel om de breuk. Er kan ook angst zijn tijdens de uitvaart met de nek te worden aangekeken.’ Of de levende ouder wil wel, maar blijkt niet welkom. Dan is het beter de zaak niet op de spits te drijven en bijvoorbeeld achterin de zaal te gaan zitten of de kinderen laten weten dat je buiten in de auto op hen wacht, zegt Van der Maarel.

Ook als kinderen meerderjarig zijn is de aanwezigheid van een ouder nog belangrijk, meent zij. ‘Bij ingrijpende gebeurtenissen zijn meestal de ouders de eerste bij wie kinderen troost zoeken, hoe oud ze ook zijn.’ Uit het onderzoek van GfK blijkt dat de animo van gescheiden ouders om naar de uitvaart van de ex te gaan kleiner (een derde) is als hun kinderen volwassen zijn.

In de top 10 van ongewenste familieleden bij een uitvaart, staat de ex-man op nummer één, zo bleek uit eerder onderzoek van GfK in opdracht van Nuvema. Zussen staan op de tweede plaats, de ex-vrouw op de derde en schoonmoeders op de tiende plaats.

Wat de Volkskrant nog meer schreef over rouwen om je ex

Niet-erkend verdriet: als je niet welkom bent op de begrafenis van je ex

'Jullie waren toch uit elkaar?' Rouwen om een overleden ex stuit vaak op onbegrip. En dus gebeurt het in stilte. 'Ik praat er met niemand over en probeer ermee te leven.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden