Een oorverdovend beschuitje

Je zou het op het eerste gehoor niet zeggen, maar 's ochtends tussen zes en zeven is het een rotherrie in de Haarlemmerstraat in Amsterdam....

Corti is de Italiaanse fysioloog die het orgaan in het slakkenhuis van het oor ontdekte, dat de geluidsprikkels doorstuurt naar de gehoorzenuw. Dat deze wetenschapper ook nog eens met een theatervoorstelling wordt geassocieerd, is te danken aan De Gebroeders Flint. Die laten in hun nieuwste productie het geluid van een gemiddelde winkel/woonstraat laten horen.

Een lastig project blijkbaar, want in de repetitieperiode haakte regisseur Michael Helmerhorst af, waardoor de première twee weken moest worden opgeschoven. Het lukte Helmerhorst niet om van die smeltkroes van geluiden een degelijke muziektheatervoorstelling te maken. En daar is ook zijn opvolger Aike Dirkzwager niet in geslaagd.

Iedereen laat zich van zijn meest inventieve kant zien. Beppe Costa is een grappige Pakistaanse klanktherapeut en Stef van den Eijnden, Felix Strategier en Trudy Lute rennen van hot naar haar om maar overal een geluidje uit te knijpen.

En natuurlijk ligt, net als bij de allereerste voorstelling van Neerlands Hoop in Bange Dagen, een papieren zak onder de stoel van de toeschouwers.

Maar al die inspanningen leveren niet meer op dan een tamelijk saaie overzichtstentoonstelling van een geluidenmuseum. Behalve de ontbijtscène en het gekrakeel in het buurthuis gebeurt er vrijwel niets. De thuisblijver die een cd opzet uit de serie Geluiden voor hoorspel en documentaire mist heel weinig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden