Een ongezellig stapeltje non-fictie

De komende weken leest Annemarie Oster op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Beeld No Candy

Wereldwijven

Het eerste wat ik me afvroeg tijdens het lezen van eerdere recensies op deze pagina: mochten mijn voorgangers die boeken zelf uitzoeken? Nee, want ik kreeg me toch een ongezellig stapeltje non-fictie voorgeschoteld! Nog een geluk dat het geen sciencefiction is.

Ik lees het liefst fictie en dan nog van een zo hoog mogelijk niveau. Voor 3 sterren (overigens een rotsysteem) haal ik mijn neus op. Hoe ouder hoe kieskeuriger. Voor je het weet lig je op apegapen, maar dan wel graag met een hoofd vol hoogwaardige literatuur.

Voor sommige non-fictie maak ik een uitzondering, zoals voor de oorlogsdagboeken van Hanny Michaelis. Toen ik haar leerde kennen, eerst met en daarna zonder Gerard Reve, was ze in de 40. Zelden heb ik iemand ontmoet die zo aanstekelijk kon schaterlachen. Ondanks alles. In dagboek deel 2 is ze 20. Af en toe moet ik het wegleggen, zo snijden haar eenzame oorlogsbelevenissen door de ziel.

En nu moet ze nog echt wijken ook. Voor mindere godinnen. Wereldwijven luidt de onaantrekkelijke titel van een bundel waarin 27 helaas zelfgeschreven portretten staan van grensverleggende vrouwen. Deze daadkrachtige Hollandaises bouwden elders een nieuw leven op. De opbrengst van hun pennenfrutsels wordt gedoneerd aan 'She Decides, de organisatie die zich inzet voor zelfbeslissingsrecht van vrouwen en meisjes over de hele wereld'. Een mooi streven! Maar ook de enige reden om het boek te kopen. Al is het voorwoord van minister Ploumen nog zo wervend: 'Een fraaie caleidoscoop aan impressies', al doemt in de aanbeveling van Lindanieuws.nl het platgetreden vrouwenbladenadjectief 'stoer' weer op en mag ook de term 'herkenbaar' niet ontbreken, deze egodocumentjes zijn alleen interessant voor de wereldwijven zelf.

Grenzenloos; euro 19,95.

Adinda Akkermans en Roos Menkhorst: Bibeb

Querido; euro 17,99.

Vroeger las ik het weekblad Vrij Nederland vooral voor de columns van Renate Rubinstein. Ik adoreerde haar. Zij mij niet. De laatste keer dat wij elkaar zagen, snerpte ze: 'Zag, had jij niet een verhouding met een kappa (kapper)?' 'Ja, tante Renate.' Maar leefde ze nog, dan zou ik dolgraag een boek van haar bespreken. Ook haar oeuvre overstijgt non-fictie.

Verder smulde ik, zoals iedereen destijds, van de interviews van Bibeb. Haar heb ik nooit ontmoet en dat lijkt me, na het - alineagewijs - lezen van haar biografie, maar beter ook. In haar interviews met bekende figuren leek ze heel wat: 'Staart uit het raam, herneemt zich...Dán...' zonder hierbij iets over zichzelf prijs te geven. Dat mysterieuze dankte ze aan Rinus Ferdinandusse die - zo lees ik in de proloog - haar opdroeg 'niet over zichzelf te ouwehoeren want die neiging had ze wel degelijk'. 'Bovendien', zo besluit de oud-hoofdredacteur: 'Ze had toch zelf ook niet zoveel te vertellen.'

De piepjonge schrijfsters Akkermans en Menkhorst ('we lazen Bibeb bij onze oma') zijn weinig gewaar geworden van de vrouw achter de interviewster, althans voorzover ik weet, want ik heb hun speurtocht met talloze zijpaden niet tot het eind op de voet gevolgd.

Volgens mij was die Bibeb een sfinx zonder geheim. Of eentje met maar één geheim: dat ze een nogal vervelend wijf en op zijn zachtst gezegd een slordige moeder was.

Atie van Lieshoud: Dat dingetje waar jij van houdt

Bij Blooming verscheen: Dat dingetje waar jij van houdt. Met als subtitel: 'Liefde voor een partner met dementie'. Op het achterplat is Prof. Dr. Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimer centrum vol lof en lacht schrijfster en vrouw-van Atie van Lieshoud de lezer dapper toe. Voor dit soort intieme informatie uit-de-eerste-hand is er zeker een doelgroep. Maar ik heb het boekje open- en snel weer dichtgeslagen.

Blooming; euro 14,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden