Een ongemakkelijk pak en Carice als jonge Ma Flodder

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Acteurs Thom Hoffman en Carice van Houten. Beeld
Acteurs Thom Hoffman en Carice van Houten.Beeld

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire

Sinds zijn debuut, ergens begin jaren tachtig, heeft Thom Hoffman vele rollen gespeeld, culminerend in die van dokter Tinus in de gelijknamige serie op SBS6. Ik was vroeger dol op James Herriot, dus ik ga er blind vanuit dat dokter Tinus dezelfde vreugde brengt in de Nederlandse huiskamers als Herriott destijds in huize Stijldokter.

We kennen Hoffman natuurlijk als v/h mooie jongen, maar ook als geëngageerd burger. Hij spiegelt zich wat dat betreft graag aan Paul Rosenmöller, ook een jongen die opgroeide met een gouden lepel in de mond (Hoffman als zoon van een hockeyinternational in Wassenaar), maar het toch goed voorheeft met de mensheid - de straten van 't Gooi en de Grachtengordel zijn ermee geplaveid. Wat Hoffman ook deelt met Rosenmöller is de stroeve relatie met Het Pak; dat wordt wel gedragen, maar met frisse tegenzin. Vind ik een beetje kinderachtig, die jongens die maar geen man willen worden. Óf kom naar zo'n fotoshoot in spijkerbroek en leren jack, of kom in een pak. En als je dan kiest voor het pak, kies dan ook voor een stropdas om de nek, schuif een pochet in de borstzak (hoeft niet meteen flamboyant; een wit streepje doet al wonderen), mix een blauw jasje met een grijze broek, kortom: duw het ongemak van je af. Dan voorkom je dat je jezelf terugziet in de Volkskrant als de burgerman die je nooit wilde worden.

Thom Hoffman Beeld Theo Smit
Thom HoffmanBeeld Theo Smit

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl

Kort geleden zag ik deze foto in de Weekend. Lange tijd keek ik er verrukt naar. Allereerst: hier ziet u onze internationaal gelauwerde actrice Carice van Houten. Ten tweede: casual Carice laat zich noch in de keuze van haar rollen, noch bij de keuze van haar mannen of haar dagelijkse garderobe iets voorschrijven en dat siert haar. En tenslotte: wat een plaatje!

U denkt natuurlijk: die Modderman is nu helemaal van het stijlpadje af. Dat sowieso - ik zal mij aanstonds nader verklaren. Niet is saaier dan regels volgen. Uiteraard beter wel in het verkeer, maar wat mode betreft is buiten de oevers treden bijna altijd veel en veel leuker. Hoewel Carice toegang heeft tot geweldig goede stylisten en een levenslang abonnement heeft op Dior, kan het haar aan de reet roesten dat zij wordt gespot in een plunje die het midden lijkt te houden tussen een jonge Ma Flodder en een dakloze psychiatrisch patiënt. En dat terwijl je een befaamde actrice bent. Heerlijk!

Kijken we uitgebreider naar de uitdossing, dan zien we wel degelijk intelligentie. De roze sweatpants met kinderlijke knieharten zijn zó Carice en kleuren goed bij de sneakers, de beanie én het roze flesje. De zwarte mantel en de nerdy bril maken het geheel, gelukkig, wat harder. Pièce de résistance is de Luggage Bag van Céline. Voor een kleine 2.000 euro heb je er een. Al met al heeft Carice hier voor een paar duizend euro spullen aan en om - als een dakloze in Dubai.

Carice van Houten Beeld BSR Agency
Carice van HoutenBeeld BSR Agency
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden