Een ongeluk op de filmset - regisseur draait door

Ter illustratie. Persoon op de afbeelding komt niet voor in het verhaal. Beeld thinkstock
Ter illustratie. Persoon op de afbeelding komt niet voor in het verhaal.Beeld thinkstock

Wicklow, 27 september 1995

Op de een of andere manier is het me gelukt een helikopter te huren voor de opnamen; we laten zien hoe de opstandelingen heuvelopwaarts de hei op rennen, dan zien we het wijde dal en het konvooi dat langzaam nadert.

Er steekt een gevaarlijk harde wind op en terwijl we op de helikopter wachten, herhaal ik nog wat opnamen van gisteren. Dan gaat het goed mis. We filmen hoe de opstandelingen hun posities innemen op de heuveltop. Een van hen valt in een door de heidestruiken verborgen gat en het lukt ons niet hem eruit te krijgen. Een angstaanjagende toestand. Boven paniekerig geschreeuw, beneden mensen die langs de onmogelijk steile rotsen naar hem toe proberen te klimmen.

We bellen de traumahelikopter van het nabijgelegen militaire vliegveld en het lukt ons hem uit het gat en op een stretcher te krijgen. We geven hem een pijnstillende injectie en houden hem zo rustig mogelijk.

Terwijl we op de traumahelikopter wachten, hervat ik de opnamen. Mijn dochter Sarah, die optreedt als mijn persoonlijke assistent, verwijt me gevoelloos te zijn. Ik leg haar uit dat de hulptroepen echt niet vlugger komen als wij hier beneden niets doen.

Mike Roberts lacht zoetzuur op zijn dolly en zegt tegen haar erop te rekenen dat, mocht hij doodvallen, ik alweer aan het filmen ben terwijl zijn lichaam nog warm is.

Neil Jordan (1950), Ierse schrijver, acteur en filmregisseur. Ingekort fragment uit Michael Collins - Screenplay and Film Diary. Plume/ Penguin, 1996.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden