Een oneindig plezier in bedriegerij

Film vol dubbele bodems en prima acteerwerk is groot feest.

PAULINE KLEIJER

komedie

Regie: David O. Russell.

Met Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence

In 68 zalen

Iemand voor de gek houden is niet moeilijk, zegt professioneel oplichtster Sydney Prosser (Amy Adams) in American Hustle. Geef mensen de keus tussen een aantrekkelijke leugen en de nare waarheid en ze kiezen voor de leugen. 'Ze geloven wat ze willen geloven.'

Zo kan Sydney, een oer-Amerikaanse ex-stripper, iedereen wijsmaken dat ze van gegoede Britse komaf is. De enige voor wie ze geen masker draagt, is Irving Rosenfeld (Christian Bale), haar partner in crime en minnaar. Irving (dikke pens, toupetje) ziet er misschien niet uit als een droomprins, maar voor Sydney is hij de ideale man: zelfverzekerd, charmant en een even gehaaide oplichter als zijzelf. Jammer dat hij getrouwd is en een adoptiekind heeft.

Irving en Sydney runnen samen een handeltje in vervalste kunst en nepleningen. Wanneer ze de fout maken een FBI-agent te belazeren, lijkt alles voorbij. Maar de ambitieuze Richie DiMaso (Bradley Cooper) heeft zijn zinnen gezet op een grotere vangst. Hij biedt het duo vrijheid wanneer ze erin slagen vier lokale politici met smeergeld in de val te lokken.

American Hustle, goed voor tien Oscarnominaties, is losjes gebaseerd op een echte, omstreden FBI-operatie. die van start ging in 1978. Voor regisseur David O. Russell en scenarioschrijver Eric Singer vormt dat schandaal de springplank voor een geestig betoog over misleiding in allerlei vormen. Iedereen bedriegt iedereen, van de onschuldige manier waarop Irving zijn kaalheid verhult tot het gelaagde rollenspel van DiMaso - ook weer een man met geheimen - en zijn team.

American Hustle is een acteer- en verkleedfestijn: alle rollen zijn perfect bezet en de kostuums, uitzinnige kapsels en jarenzeventigdecors zijn een lust voor het oog. Door dat uiterlijk vertoon (en de wat rommelige plot) lijkt de film oppervlakkig, maar dat is te kort door de bocht. Net als in The Fighter (2010) en Silver Linings Playbook (2012) neemt Russell het op voor antihelden die het op eigen kracht moeten zien te maken en vaak uit de bocht vliegen.

Russell verkent graag het grijze gebied tussen goed en slecht en maakt daarin geen makkelijke keuzen. Het is typerend dat uitgerekend Irving, de beste bedrieger van allemaal, de enige lijkt met een moreel kompas. Hij is ook degene met het grootste talent voor de liefde. Christian Bale, als altijd een groots acteur, laat zich van een opvallend zachte kant zien.

De romantische verwikkelingen tussen de vier hoofdpersonen geven extra glans aan American Hustle. Russell maakte een kruising tussen een klassieke screwballkomedie en een gangsterfilm, vol maskerades en dubbele bodems, waar iedereen met zichtbaar plezier aan gewerkt heeft. Een feest van een film.

Zaterdag in de krant, vanaf het filmfestival in Berlijn, een interview met David O'Russell.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden