Een ondraaglijke last

Ongeduldig keek ik naar het korzelige scherm van mijn krakkemikkige televisietoestel. Waar bleef Helmut Lotti auf den Spuren von Elvis Presley?...

Maar, ondanks het met veel bombarie in vooral Vlaamse kranten en tijdschriften aangekondigde tijdstip op Duitsland 1, geen spoor van Helmut, die al sinds zijn fenomenale optreden in de soundmixshow van Henny Huisman in 1989 dé Elvis-imitator is. Enkel water, modder en hinderlijke televisiesneeuw op het scherm, Dresden en Glashütte, en veel kommervolle gezichten.

Na amper één week staat Lotti met zijn nieuwe cd My Tribute To The King op nummer 3 op de Duitse cd-parade. Vandaag kun je hem aan het werk zien, op Nederland 2. Zijn reportage, waarin hij in de Verenigde Staten speurt naar 'de wereld van de King', is op de Duitse zender letterlijk verwaterd en weggespoeld, maar de Vlaamse VTM zendt hem vandaag nog uit en woensdag kun je zijn hommage zien op Nederland 2.

'Waar de ene Hollander - kolonel Tom Parker - hem bijna vernietigde', kopte De Groene Amsterdammer, 'bracht de andere - Junkie XL - hem weer aan de top.' En Lotti? De Vlaamse zanger verkocht al meer dan tien miljoen cd's, Lotti goes Classic, vier cd's, Latino Classics en Out of Africa, en nu zoiets als King Classics - de ultieme droom van de altijd jongensachtige Lotti: de hele Presley nazingen, niet zoals een kloon maar als een clown.

Hij heeft zijn hele carrière te danken aan Elvis, zegt Lotti. Hij trok naar Memphis en sprak met tientallen intussen ietwat vergrijsde mannen en vrouwen uit de entourage van de King. 25 Jaar na zijn tragische dood in Graceland willen nieuwe Parkers de jongere generatie van hardrock en punk, hiphop en house, warm maken voor de Elvis-sound.

Er zijn wereldwijd, met het label van The Elvis Estate, 80 duizend erkende Elvis-imitatoren. Maar slechts één kan - als hij nog in leven zou zijn - de echte Elvis zijn. We zullen vandaag weer meermalen herinnerd worden aan zijn ondergang, door het mismanagement van gokker Dries van Kuijk, alias kolonel Tom Parker uit Breda.

'Het is een collectieve last', schreef De Groene, 'die wij Nederlanders als een soort erfzonde tot in lengte van dagen met ons mee zullen moeten torsen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.