NieuwsOverstap

Een onalledaagse overstap: oud-PvdD’er Van Kooten naar 50Plus

De 36-jarige Femke Merel van Kooten, het Tweede Kamerlid dat vorig jaar uit de Partij voor de Dieren (PvdD) stapte omdat ze de partijagenda te smal vond, gaat de barricaden op voor ouderen. Zij is in december in het geheim lid geworden van 50Plus en hoopt na de verkiezingen ook verder te gaan als Kamerlid voor die partij.

Raoul du Pré
Femke Merel van Kooten in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Femke Merel van Kooten in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Dat zegt Van Kooten in een interview met het Algemeen Dagblad. Van Kooten vertrok vorig jaar en nam daarbij haar zetel mee, tot woede van de partij. Zij vond dat de PvdD te veel met de eigen stokpaardjes dier, natuur en milieu bezig was. De toenmalige – en inmiddels afgezette – partijvoorzitter, Sebastiaan Wolswinkel, leek zich bij haar aan te sluiten. Ook hij vond dat de partij meer aandacht moest hebben voor ‘mensenzaken’. Dat was tegen het zere been van Marianne Thieme, toen nog partijleider. Inmiddels is Esther Ouwehand fractievoorzitter van de partij.

Van Kooten zegt dat ze erover heeft nagedacht een eigen partij op te richten, maar toch heeft besloten lid te worden van 50Plus, de partij die zich vooral profileert met de strijd voor betere voorzieningen voor senioren. Dat gebeurde na een gesprek met 50Plus-leider Henk Krol. ‘Toen dacht ik vrij snel: deze partij past bij mij’, zegt Van Kooten.

De stichting Varkens in Nood bestempelde 50Plus vorig jaar als een ‘redelijk diervriendelijke partij’. Volgens Van Kooten is haar overstap dan ook niet verrassend en heeft haar nieuwe partij ‘een groot hart voor dieren en kwetsbare mensen’. Ook is de partij volgens haar ‘bezig met verjonging’. Krol noemt haar ‘doortastend, zelfverzekerd en waanzinnig ijverig’.

Onalledaags

Het is niettemin een onalledaagse stap: Kamerleden verlaten wel vaker hun fracties en soms richten ze dan nieuwe partijen op – de PVV en Denk zijn de succesvolste recente voorbeelden – maar wisselen tussen bestaande partijen komt zelden voor. In 2006 ruilde het Kamerlid Margot Kraneveldt haar lidmaatschap van de Lijst Pim Fortuyn voor dat van de PvdA, maar zij liet zich eerst namens haar nieuwe partij herkiezen voordat zij haar Kamerzetel weer innam.

Een bekend wisselaar was ook het Brabantse Tweede Kamerlid Paul Janssen. Hij sprak tussen 1967 en 1976 in de nationale vergaderzaal eerst namens de Katholieke Volkspartij, daarna namens de mede door hem opgerichte Politieke Partij Radikalen (PPR) en vervolgens namens de PvdA. Voor die laatste stap zaten nog wel verkiezingen.

Lees meer over een hectisch jaar bij de Partij voor de Dieren

Waarom ze vertrok bij Partij voor de Dieren: de worsteling van het Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten met mensen- en dierendingen.

Esther Ouwehand: ‘We dromen niet ervan minister te worden of fractievoorzitter.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden