Een olympisch vlammetje van niks

We hebben een mascotte voor de Olympische Spelen in China. Meneer heeft ook een naam. Tjemp. Verzonnen door u. Bedankt!...

Nico Dijkshoorn

Niet uit mijn hoofd te branden. Tjemp. Ik zie volwassen mensen met de ellebogen op tafel nadenken over de naam van een schuimrubberen mannetje met een vlam als hoofd.

Vuurtje Vlamgraag? Nee. Toortsie? Nee. Giovanni Albertus Roderick Duivenschot Vuurhoofdje? Te lang. En opeens weet je het. Tjemp. Kan ook goed worden verkleind. Tjempie.

Roept ook lekker. ‘Heeee Tjempie!!’ Klinkt met een beetje fantasie ook wel Chinees. ‘Tweemaal babi pangang met kroepoek en weet je wat, ook nog een bak uitgebakken Tjem Pie.’

Mascottes... Eerlijk gezegd wil ik ze altijd schoppen. De meeste dingen wil ik juist omhelzen, maar living statues en mascottes wil ik omverlopen. Nooit gedaan, maar wat heb ik vaak op de Dam naar die vreselijke standbeelden van vlees staan loeren. Droom ik van, een levende imitatie van Het Melkmeisje van Vermeer met een aanloop keihard onder haar kont schoppen.

Primitief ja. Ik heb het ook bij mascottes. Het leeuwtje van Ajax op zijn rug gooien, graag!

Ik ben voorbereid. Als ik de Ajax-mascotte ooit tegenkom, dan weiger ik hem hem als leeuwtje te behandelen. Dat is het geheim. Je moet er niet in meegaan, dat hysterische mascottegedoe.

Mascottes willen graag dat je heel hard om ze lacht. Daar zijn ze heel uitgekookt in. Lopen ze zo’n beetje als een leeuwtje over het gras en dan vallen ze pardoes over een trainingstas. Alsof ze achterlijk zijn of zo. Voor je het weet, sta je keihard te lachen. En ik wil helemaal niet lachen als ik naar sport kijk.

Tjemp. Ik zou hem graag tegen het lijf lopen, dat olympische vlammetje van niks. Een hartig woordje met hem wisselen. Voor hem gaan staan. ‘Zo, Tjemp wil er langs?’ Dan wachten tot hij typische mascottedingetjes gaat doen. Dansen als een vlammetje bijvoorbeeld. En dan keihard doorpakken.

Tegen hem aan praten. ‘Jij bent een man in een pak. Een bange man in een pak die een vlammetje probeert na te doen. En dat vindt niemand leuk. Sterker nog, ik denk dat ik namens velen spreek als ik zeg dat we het nogal kinderachtig vinden.

‘Moet je nou kijken man, hoe je erbij staat. Om te huilen. Met je dikke kop in een vlammetjesmasker. Wees er maar trots op. Hé, hou eens op met steeds als een vlammetje tegen me te praten. Je bent een zwetende loser in een pak.

‘Hier, ik kijk nu door je mond naar binnen. Zie je wel. Ik zwaai nu naar je. Je bent een volwassen man in een vlammetjespak. Beetje treurig hè?’

Nou ja, zoiets.

Ik probeer het te begrijpen, maar het lukt me niet. Het kan niet anders of er hebben vlak voor de officiële presentatie gesprekken plaatsgevonden met de man die in Tjemp zit.

Waarschijnlijk is er op getraind. Ergens in Nederland, niet eens zo heel lang geleden, heeft een bewegingscoach de volgende woorden gesproken: ‘beweeg nu nog eens iets meer als een vlammetje’. Iemand heeft voor een spiegel zo goed mogelijk geprobeerd een toorts na te doen. Aanwijzingen opgevolgd.

‘Doe nu eens alsof ze je net hebben aangestoken. Iets meer met je handen op je vlammetje slaan graag. Juist ja! Dat is hem.’

Waar ik me op verheug? Judoka Dennis van der Geest. Uitgeschakeld in de eerste ronde en dan die eeuwig grijnzende Tjemp naast hem. Doe het voor mij, Dennis. Een verwurging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden