Eén-ogige imam leidt fanatieke gemeente

De moskee aan Finsbury Park vormt een oase van rust op een van de drukste plekken in Noord-Londen. Omwonenden zeggen nooit overlast te hebben gehad...

Van onze correspondent

Met ruimte voor tweeduizend mannen en honderd vrouwen is het een van de grootste Londense moskeeën. Omwonenden zeggen nooit overlast te hebben gehad. 'Het is er druk op vrijdag als veel gelovigen hier naar toe komen om te bidden, maar normaliter is het juist een hele rustige plek', zegt een buurtbewoner.

Niettemin heeft de moskee sinds kort de naam van extremistisch bolwerk. De bomschoenkaper Richard Reid die in december 2001 werd gearresteerd op een vlucht van Parijs naar Miami, kwam hier wel eens, net als Zacharias Moussaoui, de 'twintigste terrorist' van de 11 september-aanslagen. Ook andere leden van Al Qa'ida zouden de moskee bezocht hebben, waaronder Djamel Beghal - die ervan verdacht wordt aanslagen in Frankrijk te hebben voorbereid - en Feroz Abbasi - een van de Britten die gevangen zit in Guantánamo Bay.

Maar het overgrote deel van de bezoekers van de moskee is vredelievend. De moskee staat open voor iedereen. Er kunnen lessen in de koran of de Arabische taal en geschiedenis worden gevolgd. Ook dient de moskee als opvangcentrum voor daklozen en asielzoekers.

De moskee wordt bestuurd door een comité van leidende figuren uit de moslimgemeenschap. Eén daarvan is de controversiële imam sjeik Abu Hamza al-Masri. Deze in Egypte geboren geestelijke woont al twintig jaar in Groot-Brittannië en heeft zich in die periode ontpopt tot een radicaal figuur. Met zijn kenmerkende ene oog (de ander zou hij in Afghanistan hebben verloren tijdens de strijd tegen de Sovjet-Unie) pleit hij al jaren voor de invoering van de sharia en doorspekt hij zijn gebeden met politieke en fanatieke boodschappen.

Niettemin werd hij in 1999 op verdenking van terroristische activiteiten al een keer gearresteerd door Scotland Yard. Hoewel Jemen had gevraagd om zijn uitlevering - hij zou betrokken zijn bij een aantal terroristische aanslagen in dit land - werd hij na een paar dagen weer vrijgelaten. Sindsdien predikte hij weer in deze moskee. In april 2002 greep de commissie van toezichthouders van de Finsbury moskee echter al in en werd hij tijdelijk geschorst. Nu wil de commissie zelfs alle banden met hem verbreken. 'Zo lang ik niet in de gevangenis zit, zal ik blijven preken', kondigde sjeik Abu Hamza al-Masri gisteren boos aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden