Een notebook hebben

De computerverkopers hebben hooggespannen verwachtingen van de omzet die ze zullen maken in notebooks. Volgens het onderzoekbureau IDC zal de verkoop van deze kleine, draagbare computers de komende vier jaar met 15 procent per jaar groeien in west-Europa....

GERARD GERADTS

Is een notebook kopen leuk? Jazeker. Die dingen hebben iets dat een normale bureaucomputer ontbeert. Je kunt het moeilijk precies omschrijven, maar het heeft iets te maken met de afmetingen.

De snelle ontwikkeling van de techniek in dit deel van de markt heeft ertoe geleid dat de computerkracht die je vandaag de dag in een notebook vindt, vergelijkbaar is met die van zijn grotere broer op het bureau. Het instapmodel is vaak al uitgerust met een Pentium-chip, acht megabyte intern geheugen en 420 megabyte harde schijf.

Met andere woorden: je kunt onderweg net zulke grappen met het notebook uithalen als op de kantoorcomputer en dat met een apparaat dat niet groter is dan een flink boek.

Het is dus leuk kopen, maar is het ook leuk om er een te hebben? Nou nee, niet steeds. Zo'n draagbaar computertje kan een uitkomst zijn voor gebruikers die veel werken op een andere plaats dan hun vaste werkplek, mensen bijvoorbeeld die veel reizen en onderweg de kantoorgegevens nodig hebben. Ook is het lekker om ergens ongestoord te kunnen werken aan een klus die concentratie vraagt, waar je in de open kantoren van vandaag de dag vaak niet aan toe komt.

Het gebeurt ook vaker dan voorheen dat werknemers thuis aan een karwei willen werken op een tijd die hun beter uitkomt dan tussen negen en vijf uur overdag. Kortom: een notebook geeft uitzicht op meer flexibiliteit in het werk.

Maar er zijn schaduwkanten. Het begint met het model. Je kunt er vrij zeker van zijn dat het model dat nu in de winkel ligt, over pakweg een half jaar niet meer verkrijgbaar is. Het wordt gewoon niet meer gemaakt. Op zichzelf is dat niet erg. De fabrikanten beloven langjarige ondersteuning, ook als het model niet meer leverbaar is. Je kunt dus nog jaren later een notebook in reparatie geven.

Maar dat is soms belachelijk duur. De werkplaatstarieven variëren van 60 tot 150 gulden per uur. Ik heb wel eens prijzen horen noemen van 850 gulden voor het vervangen van een floppydrive. Je krijgt wel eens de indruk dat het repareren van notebooks wordt ontmoedigd.

Reparaties hebben ook de neiging lang op zich te laten wachten. Lang niet iedere computerverkoper heeft zijn eigen technische dienst, dus te repareren spullen moeten met een koerier worden opgehaald en teruggebracht. De ene dealer schakelt die eerder in dan de ander. Een paar weken je notebookje kwijt wegens reparatie is heel normaal. Soms is een snellere service mogelijk, maar alles heeft zijn prijs.

Natuurlijk kan ook een bureaumachine kapot gaan. Maar een reparatie daaraan is sneller te verrichten, omdat niet de hele santekraam hoeft te worden uitgebouwd om een onderdeel te bereiken.

Vaak is dat wel het geval bij de compact gebouwde notebook. Iets om op te letten bij aanschaf: zijn de onderdelen makkelijk te vervangen en heeft de verkoper een eigen technische dienst? En als je toch vergelijkt: is het toetsenbord niet te klein voor je dikke vingers en is het scherm helder en groot genoeg?

Een notebook hebben, wil nog niet zeggen dat het ding goed wordt gebruikt. Uit het eerder genoemd onderzoek van IDC blijkt dat slechts drie op de tien notebookgebruikers contact zoeken met het kantoor via een modem als ze op stap zijn.

Tweederde heeft dus geen enkele boodschap aan communicatie met kantoor, sterker nog ze hebben geen e-mail-faciliteit tot hun beschikking. Dat zijn toch toepassingen waarvoor een notebook bij uitstek geschikt is.

Wat leert dit nu allemaal? Bepaal eerst of je een notebook goed kunt gebruiken en waarvoor. Kies er dan een die zo is opgebouwd dat onderdelen makkelijk te vervangen zijn, zodat de reparatiekosten beperkt blijven. Wacht met aanschaf tot het ding in de aanbieding gaat; dat kan soms duizend gulden schelen. Neem er de tijd voor om het apparaat te leren kennen zodat je het meeste kunt halen uit je relatief dure aanschaf.

De technische ontwikkelingen rond de bouw van notebooks gaan overigens snel. De achterstand die de kleine computers hadden ten opzichte van de grote bureau-jongens, zijn vrijwel ingehaald. Het scherm is beter geworden, evenals het toetsenbord en de werktijd van de accu. Het is niet uitgesloten dat de grote pc's op het bureau op den duur zullen verdwijnen. Small is beautiful.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden