Een nobel mens

Barack Obama krijgt de Nobelprijs voor de Vrede. Ik had een gemengd gevoel van blijheid en jaloezie, alsof mijn broer de prijs gekregen had....

Afghanistan ligt als een grote uitdaging voor hem. De stabiliteit en de vrede die hij voor dat land wil creëren, lijken onbereikbaar. Je ziet hem nadenken, een slokje thee nemen, met de hond van zijn dochtertje spelen en nadenken, in zijn bed liggen en nadenken: ‘Er is een weg, er is een uitweg, er is een deur die me naar de rust zal leiden.’

Iedereen mag zeggen wat hij wil, maar ik geloof dat Obama persoonlijk tegen de oorlog in Afghanistan was en is. Maar als president kan hij nu niet plotseling alle Amerikaanse soldaten terug naar huis halen. Graag wil ik hem helpen, maar ik kan hem niet helpen. Het comité van de Nobelprijs wel en zij hebben tegen hem gezegd: ‘President, blijf zoeken naar een uitweg.’

Ik rook niet, maar wanneer een vriend van mij langskomt, draai ik een sjekkie van hem. En als ik een sjekkie draai, denk ik aan Obama die ook gerookt heeft. Omdat hij nu president is geworden wil hij niet meer roken. Dat lukt hem niet altijd.

De kans bestaat dat Obama zijn dromen niet waar kan maken. Het is mogelijk dat zijn grote woorden tot niets leiden. En er is een kans dat zijn machtige tegenstanders hem twee kopjes kleiner maken.

Dit mag niet gebeuren. Iemand moet de president helpen, hem extra steun geven. Het Nobelprijscomité heeft dit voor ons gedaan. Wijs en alert hebben ze gezegd: ‘Blijf dromen, president.’

Obama is de vertegenwoordiger van het mooiste gezicht van Amerika. Hij heeft de wereldbevolking met zijn woorden en zijn beslissingen gelukkiger gemaakt.

Hij stak zijn hand uit naar de ayatollahs, die zij negeerden, maar hij is daardoor nooit teleurgesteld en gelooft dat een compromis met hen mogelijk is.

Hij blijft op de deur van Noord-Korea kloppen en gaat ervan uit dat die deur uiteindelijk open zal gaan.

Niemand kan de Palestijnen en de Israëliërs meer bevrijden uit hun conflict. Het is een harde waarheid geworden. Ook Obama heeft langzamerhand begrepen dat daar geen deur meer bestaat om op te kloppen. Maar hij blijft geloven in de mens en met hem blijf ik geloven dat stabiele vrede tussen de Palestijnen en Israëliërs binnen handbereik is.

De Nobelprijs onderstreept deze essentie van het leven: ‘Blijf geloven.’

Obama staat in de rij van legendarische Amerikanen zoals Louis Armstrong die voor de bewoners van onze planeet dit liedje heeft gezongen:

‘Mijn lief

Ik smacht om langer te blijven tot de dageraad –

Alleen om dit te zeggen:

Blijf dromen tot de zonnestralen jou vinden

Mooie dromen die je helpen je zorgen te vergeten

Maar in je dromen – wat ze ook mogen zijn

Droom een kleine droom voor mij.’

De geschiedenis heeft bepaald dat Obama dit voor ons doet en het Nobelprijscomité heeft dat alleen beklemtoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden