Een nieuwe toptijd, maar Kromowidjojo is nog niet tevreden

AMSTERDAM - Zwemmen


Swim Cup


Met een daverende stap plaatste Ranomi Kromowidjojo zich zondag aan de top van de wereldranglijst. Ze zwom bij de Amsterdam Swim Cup de 100 meter vrije slag in 53,30 seconden, niet alleen een persoonlijk record, maar vooral de beste tijd van het jaar op die afstand.


Die eerste plaats is de positie die zij vooral begeert bij de Olympische Spelen van Londen. Haar coach, kampioenenmaker Jacco Verhaeren, deed na afloop niet moeilijk over de doelstelling van zijn pupil. Dat is het goud op de 100 vrij, de plak die in het verleden door Rie Mastenbroek (1936) en Inge de Bruijn (2000) uit het olympische water werd gevist.


Verhaeren kwam tot zijn ontboezeming bij de beschouwing van de tijd van Kromowidjojo. Die was goed, geheel volgens planning ook, maar nog niet goed genoeg. Een '53' is straks in Londen niet goed genoeg. 'Een 52'er is ons doel. Dat is ook echt nodig voor een podiumplaats in Londen', aldus de coach.


Dan zonder omhaal: 'Het gaat ons niet om zomaar een podiumplaats. Onze doelstelling ligt hoger.' Zonder het woord in de mond te nemen doelde Verhaeren op het goud.


Kromowidjojo was in de 100-finale te traag 'afgegaan', zoals dat in zwemjargon heet. De eerste 50 meter ging in 26,26 seconden. 'Dat moet 25,8 worden', verordonneerde Verhaeren met een lachend gezicht. 'Iemand die zoals Ranomi 24,2 kan zwemmen op de 50 vrij, moet hoog in de 25 kunnen reiken voor het eerste stuk van de 100 vrij.'


Kromowidjojo was het volkomen met haar trainer eens. 'Te traag', sprak ze, toen ze - net uit het water vandaan - doorkreeg dat ze, ondanks die fenomenale 53,30 op het scorebord, in '26 laag' was begonnen. 'Dat kan beter', was haar overtuiging.


Over het tweede deel van haar 100 meter bestond alleen maar lof. Terugkeren naar de muur in 27,04 is weinigen gegeven. Alleen Britta Steffen, de wereldrecordhoudster met 52,07, en Sarah Sjöström, de Zweedse die de beste tijd van vorig jaar bezit (53,05), waren ooit sneller op dat tweede stuk.


De tijd van Steffen moet eigenlijk buiten beschouwing blijven. De Duitse zwemster - ook tweevoudig olympisch kampioene - maakte in 2009 optimaal gebruik van de eigenschappen van de snelle pakken uit dat krankzinnigste jaar van de internationale zwemgeschiedenis. Iedereen werd toen voortgedreven door het opvallende drijfvermogen van de pakken van polyurethaan.


Het persoonlijke record van Kromowidjojo dateerde uit 2009, van de WK van Rome. Die tijd (53,31) ging zondag met het kleinst mogelijke verschil uit de boeken. Haar beste tijd 'in textiel' was 53,44 uit 2010, gezwommen in de dagen voor ze door een hersenvliesontsteking werd getroffen. Velen achtten haar toen in de beste vorm uit haar loopbaan.


In 2011 keerde Kromowidjojo terug aan de wereldtop de langebaan. Bij de WK in Shanghai moest ze op de 100 meter de eer laten aan twee verrassende wereldkampioenen, de Deense Ottesen en Herasimenia uit Wit-Rusland. Haar race naar het WK-brons was echter imponerend. Ze keerde als zevende en zwom de snelste tweede baan (27,55) van iedereen.


Het was allemaal niet goed genoeg voor het olympische jaar, oordeelde Verhaeren toen al. Een nieuwe aanloop naar een piek bij de Olympische Spelen werd nauwgezet ter hand genomen. De olympische tickets voor 50 en 100 vrij kan Kromowidjojo eigenlijk niet meer ontgaan.


Ze wordt echter niet teruggetrokken van de slotserie in de olympische kwalificatie, de Swim Cup van Eindhoven van over vier weken. Verhaeren zegt dat zijn pupil moet leren, volledig uitgerust, de races op 100 vrij uit te voeren. Als er vermoeidheid in het systeem zit dan is de uitvoering niet perfect.


Kromowidjojo lijkt toch weer stappen te maken. Het Nederlands record van Marleen Veldhuis (53,17) komt in het vizier. In de tussentijd houdt coach Verhaeren alle ranglijsten van de grote zwemlanden in de gaten. Australië en Frankrijk vormen deze week zijn aandachtsgebied.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden