Een nieuwe Starck?

Met organisch, natuurlijk gevormd Loom-meubilair dringt de Britse ontwerper Ross Lovegrove de woning binnen...

Zijn naam heeft grappenmakers al verleid tot verhaspelingen waardoor Ross Lovegrove uit Engeland beurtelings veranderde in Ross Hardlove of Grove Rosslove, maar het hoogst scoort in zijn eigen land Mr. Selflove, vanwege zijn vermeende egocentrische reputatie. We hebben dan ook te maken met een nieuwe star in het meubeldesign, die er met zijn 42 jaar nauwelijks uitziet als jong en dynamisch. Zilvergrijs dun haar en een vlas baardje geven Ross, geboren in Wales, een vroegoude verschijning.

Is dat aan zijn meubels af te lezen? Niet bepaald. Lovegrove heeft de oorlog verklaard aan de rechte hoek door met organische, natuurlijke vormen te komen die het goed zouden doen in een sciencefiction film. Dan denk ik vooral aan zijn paddestoelvormige tuinverlichting waarin een zonnepaneel is verwerkt dat de lichtbron activeert.

Lovegrove is net als Philippe Starck, met wie hij halverwege de jaren negentig in een workshop samenwerkte, een uitvinder. Hij is met name geïnteresseerd in nieuwe materialen en technieken of juist in een nieuwe interpretatie van oude materialen. Het aloude piepschuim boetseerde hij om tot een laag-bij-de-grondse fauteuil met het uiterlijk van graniet en het gewicht van een veren kussen. Niet verwonderlijk dat een verkenner als Lovegrove dan ook vaker te vinden is in reuzenprojecten zoals het interieur van de nieuwe Airbus die in 2005 de lucht zal ingaan, of in het meubilair voor de business class van Japan Airlines. Wie een goede vliegtuigstoel kan ontwerpen, durven we ook op de grond te vertrouwen.

Dat kan. Je kunt een echte Lovegrove binnenhalen middels het Loom-meubilair. Wacht eens even, Loom is dat niet hetzelfde als Lloydloom? Ja, maar nu ontdaan van elke nostalgische of romantische referentie. Loom volgens Lovegrove is een industrieel ogend product, terwijl de authentieke Loom-fauteuil juist ambachtelijkheid uitstraalde. Voor Loom heeft Lovegrove een ijl frame ontworpen (van roestvrij staal) met als bekleding gevlochten papier (maar dan wel versterkt), uit stevig Skandinavisch hout gewonnen. Dat veert dus, net als het rotan van de oude Loom-fauteuil. Blijft Loom intussen toch nog enigszins natuurlijk.

Onlangs werd dit nieuwe ameublement gepresenteerd - op een voor Ross gunstig moment, want hij was uitgeroepen tot designer van het jaar 2001 - bestaande uit een eetkamerstoel, een fauteuil, chaise longue en ronde tafel. Ze hebben met elkaar gemeen het taps toelopend stalen onderstel. Dat is bij de chaise longue en de fauteuil geen bezwaar, want je merkt dat frame niet als je erop ligt. Bij de eetkamerstoel is het wel lastig omdat je de benen niet onder de stoel kunt slaan, wat je na een uur tafelen graag zou willen doen. Je botst op het metaal. Die eetkamerstoel hoeven we niet, die chaise longue daarentegen kan wedijveren met de plastic relaxsets die je wel tegenkomt in sauna's en zwembaden.

Zou je van Lovegroves eerdere meubels (bureaustoelen, fauteuils en kubussen) nog kunnen zeggen dat het meer prototypes lijken, met Loom is hij binnengedrongen in de woning. Voorzien van een bijnaam weet je dat je faam verzekerd is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden