Een nieuwe naam, maar altijd mét de term hippisch erin

Tot gisteren werd nog gesteggeld over de naam. De benaming Nederlandse Paardensport Bond, de meest voor de hand liggende, werd afgekeurd voor de nieuwe, nationale organisatie, waarin de 150.269 ruiters en menners zich per 1 januari zullen verenigen....

Van onze verslaggever John Volkers

De weledele afgevaardigden op de ledenraad te Papendal, op één dame na louter voorname heren die de zestien lidorganisaties vertegenwoordigen, wensten dat in de voortzetting van hun koepelorganisatie NHS in elk geval de term 'hippisch' zou terugkeren. In februari hadden ze hun veto over die NPB uitgesproken.

Zij kregen hun zin. De nieuwe, geherstructureerde bond krijgt na de mega-fusie dezelfde letters, NHS, doch met een licht gewijzigde betekenis. De Nederlandse Hippische Sportbond leeft straks verder als Nederlandse Hippische Sportfederatie.

De hoop bestaat dat daar op aanbeveling van de monarchie - Bernhard en Beatrix zijn reeds beschermheer en -vrouw - binnenkort de letter K voor geplaatst mag worden. Die K van Koninklijk is nu in het bezit van de KNF, de Koninklijke Nederlandse Federatie van landelijke rijverenigingen en ponyclubs, met 39 duizend leden een van de vier grote basisorganisaties van de huidige NHS.

De naamgeving was slechts een van de kleine obstakels uit een complex proces van 'achterstallig onderhoud' dat in 1996 aanving. Voorzitter Frank Schreve: 'Onderzoeken hebben geleerd dat bij de wereldlijken onder ons de term paardensport beter wordt begrepen. Maar daar valt dan ook draf- en rensport onder en die hanteren de regels voor het welzijn van het paard minder strikt dan de hippische bond. Daarom kon er in februari niet mee worden ingestemd.'

Een kleinigheid was ook de bisschoppelijke toestemming die er moest komen voor het fuseren door de NKB, de katholieke bond van rijverenigingen en ponyclubs. Die confessionele, zuidelijke poot (Limburg en Noord-Brabant) van de huidige NHS telt 19.394 leden en bleek in de statuten nog een rol voor de bisschop van Breda te bevatten.

Het ingewikkelde fusieproces (Schreve: 'Er heeft in de Nederlandse sport nooit een zo omvangrijke fusie plaats gevonden') was nodig om de hippische sport een slagvaardiger organisatie te geven. De lappendeken, van de grote KNF tot de kleine hackneyclub NHC met 85 leden, van de rijscholen (FNRS) tot de tuigpaardenclubs VERT en VFT, kostte veel energie.

Schreve: 'Als moderne sportbond moet je, wil je aan de top blijven, service verlenen. De mensen verwachten meer van een bond en dat kunnen we straks met tachtig professionals en een eenduidig aangestuurde organisatie bieden.'

De NHS verkoopt het huidige monumentale pand in Baarn en trekt in bij de KNF in Ermelo. Op dat Veluwse kantoor gaan 55 mensen werken. Er komt een grote marketing- en communicatie-afdeling. Delen van de topsport en de recreatiesport (25 man) verhuizen naar De Peel, naar het oude NKB-centrum in Wanroij. Voor trainingskampen van de nationale ploegen - Nederland telt er 21 in springen, dressuur, eventing, mennen, endurance, voltige en reining - moet daar een sporthotel gebouwd worden.

De NHS geldt als de zesde sportbond van Nederland. De nieuwe federatie wil zijn ledental van 150 duizend (tweederde is amazone) graag uitbreiden. In ons land doen 420 duizend mensen actief aan hippische sport.

In economisch opzicht geldt de paardensport, na voetbal, als de tweede sport van Nederland. Het bruto-product van de paardenindustrie bedraagt 2,5 miljard gulden. Tussen de twaalf- en vijftienduizend mensen verdienen fulltime hun brood in wat ook wel een 'welvaartssport' wordt genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden