'Een nieuwe dag voor Griekenland breekt aan'

De Griekse regeringspartijen reageerden positief op het Europese akkoord over de Griekse schuldenlast dat vannacht werd bereikt. De ministers van Financiën van landen uit de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werden het in Brussel eens na het nachtelijke overleg over de schuldreductie.

Griekse premier Antonis Samaras: 'Morgen begint een nieuwe dag voor alle Grieken'Beeld afp

'Het is goed gegaan', stelde de Griekse premier Antonis Samaras. 'Morgen begint een nieuwe dag voor alle Grieken.' De leider van regeringspartij Pasok, Evangelos Venizelos, sprak van een nieuwe start. 'Nu moeten we het waarmaken.'

Minder positief
Oppositiepartij Syriza was minder positief. 'Het is een halfbakken compromis, een pleister op de gapende wond van de Griekse schuld', aldus kamerlid Dimitris Papadimoulis.

Het akkoord moet ervoor zorgen dat de Griekse schuld in 2020 is gedaald tot 124 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen circa 175 procent nu. Verdere maatregelen moeten ervoor zorgen dat de schuld in 2022 substantieel lager is dan 110 procent van het bbp.

Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, toonde zich tevreden met de overeenkomst. 'Hiermee neemt de onzekerheid zeker af en wordt het vertrouwen in Europa en in Griekenland versterkt', zei hij.

Duurzame oplossing
IMF-chef Christine Lagarde: 'We wilden tot een duurzame oplossing komen om de Griekse schuld te verminderen. Ik denk dat we dat met deze maatregelen hebben bereikt', zei Lagarde in een persconferentie. 'Het ging moeizaam, maar uiteindelijk zijn we er als collectief uitgekomen.'

De Zweedse minister van Financiën Anders Borf liet weten positief te staan tegenover de deal die de ministers afgelopen nacht sloten, maar volgens hem zullen er in een later stadium aanvullende maatregelen nodig zijn. 'Het is een stap in de juiste richting', aldus Borg. 'Maar men moet niet vergeten dat ook deze deal er een is om de zaak een paar maanden lang draaiende te houden.'

Extra maatregelen
De eurolanden stelden de Grieken ook extra maatregelen in het vooruitzicht. 'Als Griekenland aan alle voorwaarden voldoet, zullen we zo nodig extra maatregelen overwegen om de schuld verder te verlagen', zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble na de vergadering.

De eerste vereiste daarvoor is dat Griekenland een primair overschot weet te boeken. Dat betekent dat de inkomsten van het land groter moeten zijn dan de uitgaven, exclusief de uitgaven aan rente op de staatsschuld.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden