NieuwsMaatregelen

Een níéuwe coronaroutekaart? Versie 1 werd al nauwelijks gevolgd

Het kabinet werkt aan een nieuwe ‘routekaart’ met maatregelen voor de bestrijding van corona. De eerste werd half oktober gepresenteerd en moest mensen duidelijk maken welke maatregelen er zouden gelden bij specifieke aantallen besmettingen. De routekaart zou zes maanden gelden.

Redactie
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Maar volgens ingewijden die met De Telegraaf hebben gesproken is die routekaart ‘niet langer relevant’. Het kabinet zou werken aan een versie die niet langer in een rechte lijn loopt met steeds strengere maatregelen. Zaken als testbeleid en vaccinatiegraad moeten ook als meegewogen variabelen gelden.

Na kritiek uit diverse geledingen van de samenleving, was het de Tweede Kamer die aandrong op een duidelijke strategie. Het kabinet werd een zwalkend beleid verweten. De consequenties van een oplopend aantal besmettingen en positieve tests moesten voor iedereen helder zijn in de vorm van scenario’s.

En toen al leek de routekaart geen lang leven beschoren. Tijdens de persconferentie van 3 november viel de term niet één keer in de toelichting die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaven. Ook kondigden ze maatregelen af die niet in de vier scenario’s op de routekaart stonden: ‘tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown’ had onder andere de sluiting van musea, bioscopen en theaters moeten betekenen, maar die waren net weer open gegaan.

De nieuwe routekaart lijkt wel wat strenger te worden, met lagere drempelwaardes die tot ingrijpen leiden, zo zeggen de ingewijden in De Telegraaf. ‘Dat was immers de les van afgelopen zomer’, citeert de krant een bron. ‘Dat we te los waren met versoepelen.’

Het meest heikele punt is de aanpak van de horeca en de vraag of de restaurants halverwege december weer open mogen. De discussie daarover splijt het kabinet. Regeringspartij D66 heeft voorgesteld dat sommige horecazaken ruimte krijgen om te experimenteren met de toelating van gasten onder strikte voorwaarden. ‘Zelfs het RIVM en het OMT zeggen dat we ermee kunnen beginnen. Toch gebeurt dat niet. Dat frustreert me’, aldus fractieleider Rob Jetten in het AD.

MEER LEZEN?

Het kabinet presenteerde 13 oktober een ‘Routekaart coronamaatregelen’, waarop staat hoe de komende tijd de verspreiding van het coronavirus beteugeld moet worden.

Na de presentatie van de routekaart erkende premier Rutte in de Tweede Kamer dat ook het kabinet steken had laten vallen in de bestrijding van het virus.

In meer dan vijftig regio’s zullen cafés en restaurants op 17 januari de deuren weer openen, zelfs als ze daartoe de wet moeten overtreden. Gesteund door opstandige afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zeggen de ondernemers niet langer te willen wachten tot de overheid de coronamaatregelen versoepelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden