Een nieuw wandtegeltje van de TROS

Je kunt van de TROS zeggen wat je wilt, maar ze houden zich stringenter dan welke omroep ook aan hun missie in het publieke bestel....

‘De grootste familie van Nederland’ lust er wel pap van. De reallifesoaps rond Frans Bauer, André Rieu, en Jantje Smit haalden bijvoorbeeld moeiteloos de bovenste regionen van de maand-tophonderd van de Stichting KijkOnderzoek, en gegarandeerd dat ook Jan Keizer: een leven na BZN! daar in juli in terechtkomt.

De eerste aflevering daarvan scoorde vorige week vrijdag bijna een miljoen kijkers, en dat zal vanavond, zelfs bij mooi weer, ongetwijfeld niet anders zijn. Voor ongeoefende kijkers mag dat een ongelooflijke prestatie van de makers van de nieuwe reallifesoap heten, want er gebeurt werkelijk geen biet, bal of reet in. Dat er een uitroepteken achter de programmatitel is gezet, is onverklaarbaar. Het is Hollands minimalisme bij uitstek, met nog geen vetrandje – zoals bij het boertige Vlaamse De Pfaffs – eraan.

Inmiddels hebben we kennisgemaakt met alle hoofdpersonen in de nieuwe reallife-soap. De sympathieke Jan zelf, zijn trouwe echtgenote Marie, dochter Nelly en zoon Louis, en Jans broer Ton en eega Karin. Aan de hand van ultrakorte fragmenten is een beeld geschetst van hoe gewoon hun leven is, zelfs al ben je een beroemdheid of directe familie daarvan.

Jan heeft de TROS-ploeg mee op wintersport naar Oostenrijk genomen, de camera was erbij toen hij de nieuwe woning van Nelly ging uitbreken. We zagen Jan in actie voor het goede doel.

We waren erbij toen Marie als vrijwilligster haar parochiekerk ging schoonmaken (‘Ik neem altijd mijn eigen vaatdoekjes mee’). En we keken achter de schermen mee bij de uitreiking van de prijs voor het TV Moment van het Jaar, waarvoor het laatste tv-optreden van BZN, samen met onder andere een aantal VARA-registraties van ‘cabaratiers’ (vaste TROS-spelling), in 2007 was genomineerd.

2007 – jawel, de serie is dus tamelijk gedateerd. Maar voor de trouwe TROS-familie doet zoiets er volstrekt niet toe. Jan Keizer: een leven na BZN! is niet meer of minder dan zo’n Delftsblauw wandtegeltje met een troost schenkende, contemplatieve levenswijsheid erop.

En zulke tegeltjes gaan in heel veel Nederlandse gezinnen tot het einde der dagen mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden