Een nieuw begin

Deze week zal Rutte zijn kabinet aan de koningin introduceren en met zijn ministerploeg op de rode loper op de historische trappen van het paleis staan. Tabrik, gefeliciteerd!

Kader Abdolah

Rutte is een hardwerkende man en naar eigen zeggen een liberaal in hart en nieren, hij heeft herhaaldelijk verkondigd dat hij de beginselen van het liberalisme niet zal verdoezelen.


Voor de zekerheid googlede ik nog een keer naar de betekenis van liberalisme:


Liberalisme: li - be - ra - lis - me (Frans) het woordstelsel van denkbeelden omtrent mens en maatschappij, waarbij de nadruk ligt op individuele vrijheid.


Liberalisme: Een politieke filosofie die is gebaseerd op het geloof in vooruitgang, de essentiële goedheid van de mens en de autonomie van het individu.


Liberalisme: Een politieke stroming die streeft naar een zo groot mogelijke vrijheid van ieder mens.


Het liberalisme kent bovendien haar oorsprong in de Verlichting. Als je dit leest, kun je je afvragen waarom we ons druk moeten maken over onze aanstaande premier.


Rutte is een leerling in de school van de grote filosofen van de Verlichting: Immanuel Kant, Baruch Spinoza, Jean-Jacques Rousseau, Diderot, die pal naast de mens staan.


Als je met de wijsheid van zulke grootheden opgevoed bent, kan het nooit fout gaan met je.


Hoe vaak hebben vrienden niet tegen bezorgde ouders gezegd dat alles goed komt met hun kinderen, dat het uiteindelijk de familie en de opvoeding zijn die bepalen.


Rutte komt uit een beschaafd milieu, we moeten hem dus kunnen vertrouwen.


Tot nu toe hebben we allemaal alles gezegd over de plannen van het nieuwe kabinet. Die fase is voorbij en het is tijd om de heer Rutte ruimte te geven om zijn werk te verrichten.


Ik zit niet te wachten om mijn gelijk te halen. We moeten er juist alles aan doen om Ruttes kabinet niet te laten vallen.


Gelukkig zullen een aantal ervaren politici de ministerposten bekleden, wat een eerste stap is richting een stabiele regering.


Ik heb alle vertrouwen in heren als Piet Hein Donner, Ivo Opstelten en Gerd Leers, zij zijn gewetensvolle politici die nooit hun principes zullen verloochenen.


De Nederlandse rechtsstaat is een van de sterkste en mooiste democratieën die we kennen, we moeten deze democratie vertrouwen.


Het kabinet van Rutte heeft twee uitdagende hindernissen, de islam en de immigratie. De gelovige moslims zijn aan zet, ze mogen, moeten deze keer goed nadenken. Het ouderwetse, verjaarde geloofssysteem van Saoedi-Arabië kunnen we niet langer in Nederland behouden, er is geen ruimte voor de beschimmelde wetgevingen van 1.400 jaar geleden. De islam van Nederland is aan een hervorming toe, het is tijd dat de praktiserende islamieten in dit land de beginselen van de Verlichting in hun geloofsovertuiging meenemen. Een andere exit bestaat niet.


De immigratie is een combinatie van hard werken en bereid zijn om veranderd te worden. Kabinetten zullen komen, kabinetten zullen vertrekken, maar de immigranten moeten onveranderd hard blijven werken.


Met interesse zal ik het nieuwe kabinet volgen.


We gaan het maken, Rutte met zijn harde maatregelen, Wilders met zijn angsten, moslims met een onontkoombare hervorming, immigranten met hard werken en ik met mijn pen.


Kader Abdolah is schrijver.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden