Eén netbeheerder windmolens op zee bespaart 3 mld. euro

Tennet, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, gaat ook het elektriciteitsnetwerk voor nieuwe windmolenparken op de Noordzee aanleggen en beheren. Door te kiezen voor één netbeheerder kan 3 miljard euro worden bespaard in vijftien jaar, stelt minister Kamp van Economische Zaken in een brief vandaag aan de Tweede Kamer.

AMSTERDAM - Het besluit om Tennet aan te wijzen komt niet onverwacht. In Europa kunnen producenten van windenergie alleen in het Verenigd Koninkrijk zelf hun netbeheer uitvoeren. In alle andere landen is dat de taak van de bestaande netbeheerder op land. Tennet heeft bovendien al ervaring met het Duitse stroomnet op zee.

Volgens oud-milieuminister Ed Nijpels, die nu namens de Sociaal-Economische Raad de afspraken in het Energieakkoord controleert, draagt het besluit bij aan de door het kabinet gewenste kostenbesparing van windparken op zee met 40 procent. 'Het zou veel duurder zijn als alle bedrijven eigen kabels zouden moeten aanleggen.'

Volgens Tennet worden de kosten onder meer gedrukt doordat de netbeheerder goedkoper geld kan lenen dan private uitvoerders; door zijn kennisvoorsprong op het gebied van kabeldesign en door de inkoopvoordelen van één grote uitvoerder.

Het besluit zal mogelijk leiden tot de bouw van een nieuwe kabelfabriek in Groningen. 'Dat is niet aan Tennet, maar voor de kabelfabrikant is het een handige plek', aldus de woordvoerder.

Tennet maakt gebruik van één schakelpunt op diverse windparken tegelijk aan te sluiten op het landnet; een zogeheten 'stopcontact op zee'. Hierdoor kan volgens Kamp worden bespaard op de subsidie die voor de Nederlandse windmolenparken is gereserveerd.

In de huidige SDE+-subsidie is voorzien in de aanleg van een elektriciteitskabel naar de kust. Die kan worden geschrapt, stelt de bewindsman. Daardoor gaat de subsidie vanaf 2019 omlaag.

In totaal gaat Tennet de aansluiting verzorgen van windparken met een vermogen 3.450 megawatt. Volgens het Energieakkoord worden die tot en met 2023 op de Noordzee gebouwd. De stroomopbrengst is te vergelijken met het jaarlijkse stroomgebruik van 1 miljoen (van de in totaal 7 miljoen) Nederlandse huishoudens.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden