Een nagloeiend lekkere fles wit

Onno Kleyn drinkt een garnatxa blanca uit Catalonië.

Onno Kleyn
null Beeld CARLES FORTUNY
Beeld CARLES FORTUNY

Wijn maken in Spanje is toch echt wat anders dan in, zeg, Bourgogne of Toscane. Gebochelde knoesten van wijnstokken hijgen er op de barre rots, levende doden die meters uit elkaar staan om het schaarse vocht niet met te veel te hoeven delen. In de lente verschijnt er tegen elke verwachting in weer groen aan hun takken, lover dat alleen bedoeld lijkt om de rijpende trossen druiven uit de zon te houden. Geen wonder dat Spanje zich vroeger specialiseerde in inktige, siroopachtige wijnen, grimmig goed of grommend slecht. Moderne techniek heeft veel veranderd. Niet aan de groei van die druiven, wel aan hoe ermee wordt omgegaan. Uit Terra Alta, een verschroeid gebied in het zuiden van Catalonië, bereikte me een fles wit, voor de volle honderd procent gemaakt van garnatxa blanca, misschien beter bekend als grenache en garnacha. En warempel, dit was uiterst aangenaam. Jazeker, ik rook er stenen in en geblakerde kruiden van de garrigue. Maar dat kan best verbeelding zijn. De wijn was namelijk ook fris genoeg om zijn kracht in balans te houden. Beetje perzik, met dat bittertje uit de perzikschil erbij: nagloeiend lekker.

Info

Herencia Altés Garnatxa Blanca 2014, Terra Alta. Gall & Gall, euro 7,99.
prijs/kwaliteit 8+

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden