Één muisklik verwijderd van brons

PAPENDAL - In Londen belandde ze er net op, op Papendal er net naast. Laura Smulders, de verrassende nummer drie van de Olympische Spelen, finishte op haar 'thuisbaan' zondag als vierde tijdens de wereldbekerwedstrijd Supercross. Ze bleef in de finale ternauwernood overeind.


Het was voor het eerst sinds Londen, waar ze als 18-jarige iedereen verbaasde met haar prestaties, dat Smulders haar opwachting maakte op Nederlandse bodem. 'Ik heb hier de hele dag goed gereden, uiteindelijk ben ik hier wel tevreden mee', reageerde de BMX-rijdster. Bij de mannen ging de zege naar Jelle van Gorkom. Het was het grootste succes uit diens loopbaan. Van Gorkum, in het verleden gekweld door veel blessureleed, leidde van start tot finish.


Papendal is de uitvalsbasis van het Nederlandse BMX-team. Het is de plek waar het voor Smulders allemaal begon. Daar plaatste ze zich voor de Spelen van Londen, iets waar weinigen rekening mee hadden gehouden. Smulders was in de nationale selectie opgenomen met het oog op de Spelen van Rio in 2016.


Ze had, voordat ze naar Londen ging, veel van haar concurrentes nog nooit verslagen. 'Het filmpje van de olympische finale staat nu op het bureaublad van mijn computer. Met één muisklik kan ik het nog eens bekijken. Dan weet je weer waar je het voor doet.'


Als tiener heeft ze veel opzij gezet voor de sport. 'Op mijn 17de heb ik met de hakken over de sloot mijn vwo-diploma gehaald. Ik moest mijn schoolwerk combineren met trainen. Dan hou je weinig tijd over voor leuke dingen.'


Die stress is nu weg. 'Sinds ik mijn diploma heb gehaald, kan ik fulltime trainen.' Dat is wat ze het allerliefste wil: op de pedalen staan. 'Ik leef voor mijn sport.'


Smulders stond in het middelpunt van de belangstelling na de Spelen. Toch blijft ze nuchter onder de situatie. Ze vertelt trots dat ze een auto rijdt van haar sponsor. Dagelijks gaat ze vanuit haar dorp Horssen naar Papendal. 'Ik ben geen ander mens dan een jaar geleden. Ik krijg vaak te horen dat ik zo lekker mezelf blijf, zelfs voor de camera's. Dat beschouw ik als een compliment.'


De opkomst van het talent Smulders valt samen met de toenemende populariteit van BMX in Nederland. Smulders: 'Voor de Spelen moesten we nog vaak uitleggen wat BMX precies is, maar dat weten de meesten nu wel'.


Ook bondscoach Bas de Bever ziet de populariteit toenemen. 'Er zijn tegenwoordig wachtlijsten bij verenigingen'. Ook de wedstrijden worden goed bezocht. BMX biedt een combinatie van een wedstrijdelement met spektakel. Tussen de wedstrijden door vergaapt het publiek zich aan de demonstraties, terwijl muziek hard uit de boxen schalt.


Wat Smulders nog ontbeert is een aantrekkelijke geldschieter. Voorlopig heeft niemand zich gemeld om zijn naam op haar helm te zetten. Ze haalt er haar schouders over op. De 19-jarige redt het ook zonder de extra financiële steun voorlopig wel.


In Horssen is ze een dorpsheld. 'Natuurlijk wil je jezelf extra bewijzen als er zoveel mensen speciaal voor jou komen', zegt ze over de grote schare supporters op Papendal. De grootste druk was er voor de wedstrijden niettemin al af, want Smulders had zich in de voorgaande wereldbekerwedstrijden al geplaatst voor het WK in juli, in Auckland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.